Jaunumi ekonomikā

Lauksaimniecības tehnikas līzinga pieprasījums stabili augošs

AgroPols
12.05.2014

Šā gada pirmajā ceturksnī lauksaimniecības nozarē Latvijā bija vērojams straujš pieprasījums pēc kombainu pirkumiem, kas saistīts ar pagājušajā gadā uzsāktajiem un šogad realizētajiem ES līdzfinansētajiem Lauku atbalsta dienesta projektiem, secina Swedbank līzinga eksperti.

Swedbank lauksaimniecības tehnikas līzinga portfelis 1.ceturksnī veido 33.8 miljonus eiro; ražošanas iekārtas - 31 miljonu eiro.

Pagājušā gada nogalē un vēl šī gada sakumā tika realizēti daudzi pirkumi, kas bija saistīti ar ES līdzfinansēto programmu - ražas un lopbarības novākšanas tehnikas iegādi.

Šogad kopējā saimniecību interese par jauniem pirkumiem lauksaimniecības tehnikas segmentā galvenokārt būs atkarīga no ES līdzfinansēto un Lauku atbalsta dienesta (LAD) organizēto projektu esamības.

Pērn populārākie - "Belarus" traktori, "Claas" kombaini

Pērn Latvijā kopumā tika reģistrēts 641 jauns traktors un 107 kombaini, rāda Valsts tehniskās uzraudzības aģentūras reģistrācijas dati. No traktortehnikas joprojām populārākā marka ir "Belarus" ar 141 reģistrētajām vienībām, kam seko "John Deere" ar 109 vienībām, un pirmo trijnieku noslēdz "Massey Ferguson" ar 74 vienībām. No kombainiem populārākie ir "Claas" ar 50 reģistrētām vienībām, kam seko "New Holland" un "John Deere" markas kombaini ar attiecīgi 23 un 21 reģistrētām vienībām.

Šā gada aktivitāti noteikts ES programmas

Pamata faktors, kas noteiks šā gada aktivitāti lauksaimniecības tehnikas līzingā, ir jaunas ES līdzfinansētās LAD lauku saimniecību modernizāciju programmas, kas tiks uzsāktas 2014. gada otrajā pusē. Tas, vai šie pirkumi tiks realizēti vēl šī gada nogalē, vai tiks pārnesti uz nākošā gada sākumu, atkarīgs no minēto programmu uzsākšanas brīža.

"No ES programmu uzsākšanas ir atkarīgs, vai šogad līzinga pieprasījums lauksaimniecības tehnikas iegādei samazināsies vai palielināsies. Visticamāk, 2014. gads, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, jaunas lauksaimniecības tehnikas pirkumu ziņā būs krietni pārdomātāks, kas saistīts ar vairākiem faktoriem. Tā ir gan tendence lauksaimniekiem apsvērt iespēju iegādāties papildu zemi, gan arī daudzu saimniecību neplānoti izdevumi izsalušu ziemāju sējumu pārsēšanā," stāsta Andrejs Anaņjevs, Swedbank Līzinga nodaļas vadītājs.

Informāciju sagatavoja Ivars Svilāns, "Swedbank" ārējās komunikācijas vadītājs.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana