Jaunumi ekonomikā

Šodien tiks iedarbināta iegādātā dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu sadedzināšanas iekārta

Anna Joffe, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
20.08.2014

Trešdien, 20. augustā, tiks iedarbināta iegādātā dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu (turpmāk – blakusproduktu) sadedzināšanas iekārta, kas pagaidām stacionāri atradīsies Daugavpils novada Lauceses pagastā.

Dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu sadedzināšanas iekārtu, kas ražota Lielbritānijā, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) iegādājās, lai steidzami nodrošinātu ĀCM izplatīšanas ierobežošanas pasākumu īstenošanu.

Iekārta, pateicoties Ministru kabineta atbalstam, ir PVD īpašums un līdzekļu ieguldījums ilgtermiņā.

Ražotājfirmas pārstāvis, sadarbībā ar PVD ekspertiem, veica iekārtas uzstādīšanu. Tāpat tika veikta personāla apmācība un iekārtas palaišana ekspluatācijā.

Dedzināšanas iekārta stundas laikā varēs sadedzināt 1 tonnu dzīvnieku blakusproduktu. Tās palaišanas sākumperiodā tā vairāk tiks noslogota ĀCM skarto dzīvnieku līķu sadedzināšanai. Dedzināšanas iekārtā darba procesu nodrošinās apmācīti speciālisti.

Dedzināšanas iekārtas atrašanās vieta ir saskaņota ar Daugavpils novada Lauceses pagastu.

Latvijā blakusproduktu savākšanu un transportēšanu veic SIA „Reneta” un SIA „Baltic Trade”, nogādājot tos Lietuvas un Polijas atzītos blakusproduktu pārstrādes uzņēmumos. Sakarā ar ĀCM uzliesmojumu, no Latvijas inficētās teritorijas nav pieļaujama cūku sugas dzīvnieku blakusproduktu, t.sk. dzīvnieku līķu, transportēšana likvidēšanai uz citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti. Tos likvidēja, sadedzinot inficētā teritorijā ar pašvaldībām un Valsts vides dienestu, saskaņotās vairākās sadedzināšanas vietās.

Šobrīd tiek saņemti meža cūku materiālu savākšanas papildu konteineri un izvietoti ĀCM skartajā teritorijā, tāpat tiek izstrādāti maršruti un grafiki blakusproduktu savākšanai un nogādāšanai sadedzināšanas iekārtā. Informācija par to būs pieejama PVD mājaslapā www.pvd.gov.lv

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana