Jaunumi ekonomikā

Lauksaimnieku tehnikas finansēšanai radīts jauns finanšu risinājums

AgroPols
06.01.2016

Aizvadītais gads Latvijas lauksaimniekiem nesa ļoti bagātīgu ražu, un, pateicoties tam, daudziem zemniekiem izdevies gūt ienākumus investīcijām saimniecību attīstībai - gan lauksaimniecības tehnikas, gan zemes iegādei. Vienlaikus lauksaimniekiem rada bažas izmaiņas Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējuma saņemšanas kārtībā. Reaģējot uz to, kā arī ņemot vērā nozares attīstību un lauksaimniecības finanšu plūsmas specifiku, DNB līzings ir izstrādājis Latvijas lauksaimnieku aktuālajām vajadzībām piemērotu finanšu pakalpojumu - līzinga aizdevumu.

"Pēdējā laikā daudzus Latvijas lauksaimniekus ir satraukušas likumdošanas izmaiņas, kas saistās ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) investīciju projektu atmaksas kārtību gadījumos, ja tiek izmantots finanšu līzinga produkts. Mūsu klienti nereti ir pauduši bažas par finansējuma pieejamības samazināšanos, kā arī uzdevuši jautājumus par ES līdzfinansējuma saņemšanas kārtību. Reaģējot uz zemnieku satraukumu par jaunā finansējuma saņemšanas procesa būtisku pagarināšanos un sarežģītību, DNB līzings piedāvā izmantot īpašu produktu, kas šo procesu būtiski atvieglina, - līzinga aizdevumu," stāsta DNB Līzinga centra vadītājs Krišjānis Znotiņš.

Finanšu līzinga konkurētspēja pēc šīm ES likumdošanas izmaiņām saistībā ar ELFLA investīcijas projektiem samazināsies. Ja lauksaimnieks sev nepieciešamo finansējumu iegūs, izmantojot finanšu līzingu, jaunā likumdošana paredz, ka zemniekam jānoslēdz līgums ar līzinga kompāniju un jāiesniedz investīciju projekts Lauku atbalsta dienestā (LAD). Kad LAD ir izvērtējis un apstiprinājis šo investīciju projektu, lauksaimnieks iesniedz LAD līzinga līgumu un maksājumu grafiku, un LAD visā līzinga termiņa laikā pārskaita lauksaimniekam finansējumu par izmaksām, kas jau ir radušās (faktiski samaksātajiem pamatsummas maksājumiem). Tātad - LAD līdzfinansējums tiek apgūts pakāpeniski (reizi ceturksnī) visa līzinga termiņa garumā (līdz pieciem gadiem). Piecu gadu uzraudzības periods, kura laikā īpašumtiesības nedrīkst tikt mainītas, tiek noteikts, sākot no brīža, kad pilnā apmērā segtas finanšu līzinga saistības.

Izmantojot DNB izstrādāto pakalpojumu - līzinga aizdevumu pamatlīdzekļu iegādei, finansējuma saņemšanas process lauksaimniekiem saglabāsies ierasti vienkāršs. Noslēdzot līzinga līgumu ar DNB līzingu un saņemot LAD līdzfinansējumu, klientam tāpat kā līdz šim pārskaitīs visu līdzfinansējuma summu vienā reizē pēc objekta iegādes un nepieciešamo dokumentu iesniegšanas. Būtiskākā atšķirība salīdzinājumā ar finanšu līzingu ir tā, ka līzinga aizdevuma gadījumā īpašumtiesības pieder lauksaimniekam, savukārt līzinga pozīcijas tiek nodrošinātas ar komercķīlu uz noteikto objektu. Citu būtisku atšķirību nav, un tiek saglabāti īpaši lauksaimniekiem izstrādātie izdevīgie nosacījumi kā, piemēram, sezonāls atmaksas grafiks. Lai komercķīlas reģistrēšanas process būtu īpaši vienkāršs, lauksaimniekiem ieteicams pieteikties elektroniskajam parakstam, tādējādi arī ķīlu iespējams reģistrēt attālināti, nedodoties uz bankas filiāli.

DNB cieši sadarbojas ar Zemnieku Saeimu un Latvijas lielākajiem lauksaimniecības kooperatīviem, un bankas pārstāvji pastāvīgi tiekas ar lauksaimniecības nozarē strādājošajiem, lai pārrunātu nozares aktualitātes un vajadzības. Tādējādi, apzinoties lauksaimniecības nozarē strādājošo uzņēmumu finanšu plūsmas specifiku, DNB banka un DNB līzings var piedāvāt tieši lauksaimnieku vajadzībām atbilstošus elastīgus finansēšanas nosacījumus. Piemēram, pirmās iemaksas apmēru iespējams noteikt individuāli, pielāgojot atmaksas grafiku klienta naudas plūsmai, un atsevišķām tehnikas iekārtām ir iespējami nestandarta, par pieciem gadiem ilgāki līzinga nomaksas termiņi. LAD saņemtais atbalsts tiek uzskatīts par klienta līdzfinansējumu, un vairumā gadījumu papildu ieguldījums no lauksaimnieka puses nav nepieciešams. Ja klients vēlas izmantot papildu laiku lauksaimniecības zemes vai tehnikas izvēlei, tas ir iespējams, jo lēmums par finansējuma piešķiršanu ir spēkā pat sešus mēnešus pēc tā pieņemšanas.

"Par DNB klientiem kļūst arvien vairāk vadošo Latvijas lauksaimnieku un lauksaimniecības kooperatīvu, un esam gandarīti, ka mūsu klienti augstu novērtē zināšanas, iespējas un servisu, ko piedāvā DNB," teic DNB Līzinga centra vadītājs Krišjānis Znotiņš.

Veiksmīga lauksaimniecības uzņēmuma uzturēšana un attīstība prasa lielas finanšu investīcijas. Tādēļ DNB banka un DNB līzings lauksaimniekiem piedāvā plašu finanšu pakalpojumu spektru - finansējumu gan zemes iegādei un apgrozāmo līdzekļu finansēšanai, gan lauksaimniecības tehnikas iegādei un graudu cenu fiksēšanai. Tāpat ir iespēja līdz ar lauksaimniecības tehnikas līzingu vienuviet noformēt arī tehnikas KASKO apdrošināšanu - kopsummu ar regulārā maksājuma palīdzību iespējams sadalīt līdz pat 12 maksājumiem. Savukārt lauksaimniecības uzņēmumiem, kuru īpašumā ir vismaz 30-50% no zemes ar vidējo ražību 4t/ha, ir pieejami izdevīgi kredīta un līzinga nosacījumi ar sezonālu pamatsummas atmaksas grafiku, kas ir īpaši pielāgots klienta naudas plūsmai.

Informāciju sagatavoja Teika Lapsa, "DNB bankas" sabiedrisko attiecību daļas vadītāja.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana