Jaunumi ekonomikā

"SEB līzings": Lauksaimniekiem, kas pretendē uz ES fondiem, šogad mainās nosacījumi tehnikas iegādes darījumiem

AgroPols
08.01.2016

Komentāru sniedz SEB līzinga vadītāja Nellija Kočanova.

2015. gada 13.oktobrī tika apstiprināti grozījumi MK noteikumos Nr. 598, kas regulē Eiropas Savienības atbalsta lauku attīstībai piešķiršanas, administrēšanas un uzraudzības pamatprincipus. Līdz ar jauno regulējumu lauksaimniekiem, kuri pieraduši, ka ir iespēja saņemt ES atbalstu, noformējot tehniku līzingā, jārēķinās ar to, ka šogad mainās fondu izsniegšanas un uzraudzības nosacījumi. Tieši tagad, kad notiek pieteikšanās ES struktūrfondu līdzekļu apgūšanai, lauku uzņēmējiem ir svarīgi saprast, kādā mērā un vai mainās iespējas saņemt finansējumu.

Eiropas Savienības atbalsts ļoti būtiski stimulē investīcijas lauksaimniecības jomā, tā, piemēram, pērn 80% no SEB līzinga noslēgtiem lauksaimniecības tehnikas iegādes finansēšanas darījumiem ir bijuši ar ES fondu piesaisti. Tāpēc, reaģējot uz izmaiņām likumdošanā, un nolūkā nodrošināt klientiem tādu pašu servisu kā līdz šim, kā arī efektīgi nodrošināt klientus ar finansējumu lauksaimniecības tehnikas iegādei arī jaunajā periodā, SEB līzings ir pārskatījis savu darbības modeli. Turpmāk klientiem, kuri pretendēs uz fondu līdzfinansējumu, būs izvēles iespēja: noformēt līzingu, ievērojot jaunos nosacījumus, vai paņemt SEB bankā kredītu, kura izskatīšanas un izsniegšanas kārtība tika maksimāli vienkāršota un pielīdzināta līzinga izskatīšanas kārtībai.

Saskaņā ar jauniem MK noteikumiem, lauksaimnieki, kas izvelēsies iegadāties tehniku līzingā, atbalsta maksājumus saņems reizi ceturksnī, kā proporciju no atbilstoši iepriekšējo trīs mēnešu laikā veiktiem līzinga pamatsummas maksājumiem. Piemēram, ja zemniekam piešķirts atbalsts traktora iegādei 30% apmērā, šie līdzekļi tiks saņemti tikai tad, kad pirmos trīs mēnešus jau būs veikti līzinga maksājumi par pirkumu. Lai saņemtu šos līdzekļus, lauksaimniekam reizi ceturksnī būs jāiesniedz LAD atskaite par pārskata periodā veiktajiem pamatsummas maksājumiem. Svarīgi arī tas, ka pēc jauniem noteikumiem, līzinga klientiem tiek noteikts piecu gadu garais uzraudzības periods no brīža, kad ir veikts pēdējais līzinga maksājums un tehnikas vienība pāriet atbalsta saņēmēja īpašumā, jeb tiek piereģistrēta uz pircēja vārda. Tas nozīmē, ka piecus gadus pēc līzinga termiņa beigām būs liegts iegādāto tehniku pārdot vai apgrūtināt.

Savukārt, lauksaimniekiem, kas izvelēsies izmantot otro SEB piedāvāto finansēšanas iespēju, jeb līzinga vietā izvelēsies paņemt kredītu, līdzšinējā fondu piešķiršanas un administrēšanas kārtība paliks nemainīga: līdzekļi tiks izmaksāti pilnā apjomā uzreiz pēc tehnikas iegādes.

Uzraudzības periods kredīta gadījumā sākas no pirmās iemaksas pārskaitīšanas brīža, nevīs no brīža, kad tehnika ir izmaksāta.

Svarīgi, ka tiem lauksaimniekiem, kuri nepretendē uz ES fondu līdzekļiem, līzinga piešķiršanas kārtība un nosacījumi netiks mainīti.

SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina klātesamība 20 pasaules valstīs. Uz 2015. gada 30.septembri SEB grupas kopējie aktīvi veido 2 743 miljardu Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā - 1 631 miljards Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 15 500 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com

Informāciju sagatavoja Jeļena Riļejeva, "SEB bankas" ārējās komunikācijas projektu vadītāja.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana