Jaunumi ekonomikā

BTA par postījumiem ziemāju sējumiem atlīdzībās izmaksājusi 200 000 eiro

Agnese Grīnberga, "BTA Insurance Company" SE
05.05.2016

Apdrošināšanas akciju sabiedrības “BTA Baltic Insurance Company" (turpmāk - BTA) apkopotā informācija par atlīdzību pieteikumiem sējumu apdrošināšanā rāda, ka nelabvēlīgie laika apstākļi nodarījuši būtiskus postījumus ziemāju sējumiem dažādos Latvijas reģionos. Zaudējumus cietusi gandrīz katra trešā saimniecība, kas apdrošinājusi BTA savus sējumus, kā rezultātā BTA par vairāk nekā 1000 ha platībā izpostītiem ziemāju sējumiem atlīdzībās lauksaimniekiem šogad izmaksājusi jau gandrīz 200 000 eiro.

Saņemot apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus sējumu apdrošināšanā un apsekojot saimniecības, BTA speciālisti secinājuši, ka Zemgalē sējumu pārziemošanu būtiski ietekmējis rudens sausums, kas neļāva sējumiem “sagatavoties" ziemai. Savukārt, kailsals nodarījis būtiskus postījumus ziemas rapsim Latgalē un Vidzemē, kā arī ziemāju labības sējumiem Lubānas līdzenumā.

“Laikapstākļi postījumus lauksaimniekiem šoziem nodarījuši visā Latvijā. Gandrīz katra trešā saimniecība, kas apdrošinājusi ziemāju sējumus, ir cietusi zaudējumus, turklāt 95% no pieteiktajām atlīdzībām ir par ziemas rapsi. Šobrīd esam ne tikai apsekojuši visas saimniecības, kuras iesniegušas atlīdzību pieteikumus, bet arī jau izmaksājuši atlīdzības visiem lauksaimniekiem, kuri bija apdrošinājuši sējumus, kas ziemas sezonā daļēji vai pilnībā gāja bojā nelabvēlīgo laikapstākļu dēļ. Izmaksātās atlīdzības summas svārstās no pāris simtiem eiro līdz pat gandrīz 45 000 eiro," atzīst Andis Lillais, BTA Lauksaimniecības apdrošināšanas produktu vadītājs.

Lielāko atlīdzību - gandrīz 45 000 eiro - BTA šī gada aprīlī izmaksāja kādam lauksaimniekam par izsalušo ziemas rapsi aptuveni 160 ha platībā Jelgavas novadā. Otru lielāko atlīdzību - vairāk nekā 23 000 eiro apmērā - BTA izmaksāja kādam citam lauksaimniekam par nosalušo rapsi 202 ha platībā un izsalušo tritikāli 91 ha platībā Kārsavas novadā.

BTA pieredze liecina, ka zemnieku saimniecības arvien nopietnāk izvērtē riskus, kas skar sējumu platības, un arvien biežāk izvēlas tos apdrošināt. Ik gadu noslēgto sējumu apdrošināšanas līgumu skaits dubultojas.

Nepieciešamību apdrošināt īpašumus uzsver arī z/s “Ainava" īpašnieks Valērijs Ančevskis: "Savus īpašumus apdrošinu jau vairākus gadus, un esmu pārliecināts, ka tas ir zināms drošības garants. Protams, labāk neko nezaudēt, bet, ja apstākļi iegrozās nelabvēlīgi un sējumi aiziet bojā, ir labi, ja esi apdrošinājis savu darbu. Regulāri apdrošinu vasaras sējumus, un vairākas reizes tas ir lieti noderējis, jo esmu saņēmis atlīdzības par laikapstākļu nodarītajiem postījumiem. Ziemāju sējumus līdz šim neapdrošināju, paļāvos uz to, ka viss būs labi. Tomēr jāatzīst, ka rapsis šogad izsala rudens nelabvēlīgo laikapstākļu rezultātā un nācās to pārsēt. Vēl noris aktīvi pavasara darbi, bet, kad viss būs sasēts un apzināts, noteikti daļu sējumu apdrošināšu arī šogad."

Daļa zemnieku bojā gājušo ziemas rapsi pārsēj ar vasaras rapsi, jo šogad pasaulē samazinājušās rapša sējumu platības, kas veicinājis rapša cenu piegumu. “Ņemot vērā, ka labībai šobrīd cenas ir zemas, ko ietekmē lielā graudu pārprodukcija, šogad varētu būtiski palielināties lauksaimnieku interese apdrošināt rapsi pret krusu, lietu un vētras nodarītajiem postījumiem, jo rapsis šobrīd lauksaimniekiem kalpo kā viens no balstiem, lai kompensētu zemās graudu cenas," saka BTA Lauksaimniecības apdrošināšanas produktu vadītājs A.Lillais.

Apdrošinot vasaras sējumus, BTA aicina lauksaimniekus izmantot arī valsts sniegto atbalstu. Vēršoties Lauku atbalsta dienestā, zemniekiem ir iespēja izmantot kompensāciju lauksaimniecības, tajā skaitā sējumu, apdrošināšanas polišu iegādes izdevumu segšanai līdz 65 % apmērā. Saskaņā ar Lauku atbalsta dienesta datiem, 2015. gadā bija saņemti 3382 pieteikumi par valsts sniegtā atbalsta saņemšanu lauksaimniecības apdrošināšanas polišu iegādei un izmaksāts valsts pabalsts 1 498 891,60 eiro apmērā.

BTA ir viena no lielākajām apdrošināšanas atlīdzību izmaksātājām Baltijā. Pērn BTA grupas uzņēmumi apdrošināšanas atlīdzībās ik darba dienu izmaksāja vidēji 398 tūkstošus eiro jeb aptuveni 50 tūkstošus eiro ik darba stundu.

"BTA Insurance Company" SE

x

Paroles atgadināšana