Viedokļi

Latvijas iedzīvotāji uzskata - rudzu maize ir vērtība, kas jāsaglabā

Ieva Miežubrāle, SIA "Lāči"
14.11.2016

89% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Rudzu maize (rupjmaize) ir tradicionāla Latvijas vērtība, kas jāsaglabā

Ar Latvijas Valsts Prezidenta līdzdalību 10.novembrī "Lāčos" notika vēsturiskajām un tradicionālajām rudzu maizes cepšanas tradīcijām veltīts pasākums. Valsts prezidents vizītes laikā iepazinās ar produkcijas ražošanas procesu un ar uzņēmuma vadību pārrunāja nozares aktuālās attīstības tendences. Raimonds Vējonis norādīja, ka jāveicina atbalsts tradicionālo rudzu audzētājiem, lai dabīga rupjmaize būtu pieejamāka iedzīvotājiem. Valsts prezidents novēlēja uzņēmuma vadībai un darbiniekiem Latvijas simtgadi sagaidīt ar jauniem produktiem, kas apliecinātu, ka maize ir viena no Latvijas īpašajām vērtībām, kas jāsaglabā nākotnei un nākamajām paaudzēm.

Pasākuma laikā sociologs Arnis Kaktiņš prezentēja pētījumu kompānijas SKDS oktobrī veikto pētījumu par Latvijas iedzīvotāju maizes lietošanas paradumiem.

Aptaujas rezultāti liecina, ka Latvijas patērētājiem, izvēloties maizi, galvenais kritērijs ir garša - 93% no aptaujātajiem pērk tikai to maizi, kas garšo pašam un ģimenes locekļiem, tomēr svarīgi ir arī citi kritēriji - kvalitāte, veselīgums un pieņemama cena. Maize joprojām ir ikdienas maltītes pamatprodukts, ko ik dienas ēd 88% iedzīvotāju, savukārt rudzu maizi - 60%.Lai arī ik gadus kopumā nedaudz samazinās maizes patēriņa apjoms, tomēr vismaz 11% aptaujāto atzīst, ka viņi šobrīd maizi ēd vairāk kā iepriekš. Rudzu maize vislabāk garšo kopā ar gaļu, zupu vai sviestu, bet vismaz 16% respondentu Latvijas maizi ņem līdzi savai lietošanai, arī dodoties uz ārzemēm. Jāpiezīmē, ka 70% aptaujāto uzskata, ka arī skolēniem būtu noteikti jāēd rudzu maize.

""Lāču" ceptuvei rudzu maize jau kopš tās dibināšanas 1993.gadā ir bijis un paliek galvenais produkts, kas joprojām ir goda vietā. Tādēļ esam gandarīti, redzot, ka 89% Latvijas iedzīvotāju ir svarīgi, lai rudzu maize kā tradicionāla vērtība tiktu saglabāta. Lai tā būtu kvalitatīva, veselīga un garšīga - šīs ir arī galvenās īpašības, kuru dēļ pircēji izvēlas "Lāču" maizi. Mēs novērtējam to, ka Latvijas pircējiem ir augstas prasības attiecībā pret maizi un arī turpmāk rūpēsimies par tradīciju saglabāšanu, tomēr domāsim arī par izaugsmi. Rudzu maize var būt gan sātīga pamatēdiena sastāvdaļa, viegla uzkoda vai deserts, savukārt mūsu jaunās šokolādes konfektes, piemēram, ir ar rudzu rīvmaizi. Rudzu maize vairs nav tikai ikdienišķa maltītes piedeva un aizdars. Izaugsmei nav robežu, bet nav arī brīvdienu," saka Normunds Skauģis, "Lāču" saimnieks.

Normunda Skauģa teiktajam piekrīt arī Latvijas Lauksaimniecības universitātes asociētā profesore un vadošā pētniece Dr.sc.ing. Daiga Kunkulberga: ""Lāči" ir maizes cepšanas tradīcijas sargātāji un izcili maizes cepēji. Maizes cepšana pēc tradicionālām, senām metodēm ir darba, resursu un laikietilpīgs process, kamēr mūsdienās gribētos visu paātrināt. Tomēr jāņem vērā, ka visas vērtīgās uzturvielas un vitamīnus var nodrošināt, ja maizi gatavo pēc senajām receptēm - no dabiskām sastāvdaļām un samērā ilgstošā procesā, kas var prasīt pat 36 stundas. Svarīgi, lai miltu plaucēšana notiktu koka kublā, lai maizi raudzētu koka abrā un ceptu malkas krāsnī. Tikai tad rudzu maize būs smaržīga un garšīga, turklāt īstai rudzu maizei sastāvā jābūt vismaz 90% rupja maluma jeb pilngraudu rudzu miltu."

Par "Lāču" ceptuvi

Ceptuve "Lāči" ir dibināta 1993.gadā. Jau vairāk kā 20 gadus "Lāči" izkopj senās maizes cepšanas paražas un veido mūsdienu garšas tradīcijas, ko atstāt mantojumā nākamajām paaudzēm, tomēr "Lāču" maizniekmeistariem vienmēr padomā ir arī jaunas idejas un jaunas garšas. "Lāču" ceptā "Īstā Rupjmaize" jau no pirmajām dienām kļuvusi tautā iemīlēta un atzīta. Šodien uzņēmums turpina iesāktās tradīcijas, cepot gan pircēju iecienītas maizes, gan piedāvājot visdažādākos konditorejas izstrādājumus - tortes, kūkas, kēksus, cepumus un konfektes. "Lāču " produkciju šobrīd eksportē uz tādām valstīm kā Lielbritānija, Īrija, Somija, Igaunija, Japāna, Izraēla.

SIA "Lāči"

x

Paroles atgadināšana