Citas ziņas sadaļā

Kādi maksājumi un aptuveni kādos apjomos ir paredzami?

• Kāda ir pieteikšanās aktivitāte un pirmā mēneša rezultāti LAP pasākumam “Lauku saimniecību modernizācija” (kopā, t.sk. LAD reģionālajām pārvaldēm un lauksaimnieku kooperatīvo sabiedrību grupā)?

Vairāki jautājumi par projektiem

Vairāki jautājumi par akcīzes atmaksu

Vai ir noadministrēti visi agrovides maksājumi? Un kādi ir bijuši būtiskākie pārkāpumi?

Vai atbalsta izmaksu termiņi ir stingri reglamentēti? Vai ir aizliegumi sākt maksājumus ātrāk par kādu noteiktu termiņu?

Kādu platību pļavu un ganību 2009. gadā bija pieteikuši atbalsta maksājumu pretendenti, kuru īpašumā nav mājlopu, vai kuriem nebija atbilstošais lopu skaits (0,2 liellopu vienības uz hektāru pļavu un ganību)?

Publiski izskanējis, ka ES izteikusi iebildumus par Daļēji naturālo saimniecību pasākuma un apgūto resursu lietderību. Kāda ir LAD plānotā reakcija uz šiem komentāriem? Vai var tikt piemērotas arī kādas sankcijas par šī pasākuma realizāciju?

Ir saimniecības ar simtiem cūku, kas nav reģistrētas Lauksaimniecības datu centrā, līdz ar to netiek ievērota neviena prasība, netiek maksāti nodokļi, un gaļa tiek tirgota „melnajā tirgū”, nezinot pat, kāda tai kvalitāte.

Vai PVD atbalstītu grozījumus likumdošanā, kas svītrotu prasību zemniekam obligāti sadarboties ar kautuvi, jo tirgū ir vetārsts, kas ievesto gaļu pārbauda? Turklāt pašreiz daudzos rajonos kautuves tiek likvidētas. Lopus varētu kaut saimniecībā, atbilstošās telpās, kas reģistrētas PVD kā mazjaudīgas kautuves ar atvieglotiem nosacījumiem. Cik pamatota ir šī prasība? Cik saslimšanas gadījumi bijuši pēdējos piecos gados?

Jautājiet! - Atbildēsim....

Vairāki jautājumi par pasākumu "Lauku saimniecību modernizācija"

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
18.12.2009

Vai sociālā nodokļa iemaksas attieksies uz zemnieku saimniecību, ja tās īpašnieks ir pensionārs, bet uz algoto strādnieku neattieksies? Līdz šim algotie darbinieki nokļuvuši dažādās situācijās. Vai paša īpašnieka sociālās iemaksas arī tajā ieskaitītas?

Vērā tiks ņemtas tikai atbalsta pretendenta - zemnieku saimniecības - aprēķinātās sociālās apdrošināšanas iemaksas par strādājošajiem. Citu darba devēju veiktās iemaksas netiks ņemtas vērā.

Projekts tika iesniegts “Lauku saimniecību modernizāciju” 6. kārtā, bet vēl nekas nav uzsākts. Vai ir iespējams dalīt projektu - daļu no plānotajiem pamatlīdzekļiem atstāt kā iesniegto projektu un no daļas atteikties un rakstīt jaunu? Situācija: saimniecība vēlas iegādāties traktoru un piekabi, un projekts jau iesniegts. Vai drīkst piekabes iegādei saglabāt iepriekšējos nosacījumus, bet no traktora iegādes iesniegtajā projektā atteikties un tam rakstīt jaunu projekta pieteikumu ar pašreizējiem nosacījumiem?

LAD nav pamata iebilst, ja pretendents lūdz samazināt līgumā paredzētās tāmes pozīcijas, ja vien tiek sasniegti projektā paredzētie mērķi. Gadījumos, kad pretendenti vēlas atteikties no dažām aktivitātēm, iesniegumā jāpamato mērķa sasniegšana ar mazākām investīcijām.

Pasākums „Lauku saimniecību modernizācija” un aprēķinātās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par 1 strādājošo. 20.10.09 MK noteikumu Nr. 1209 8.4. punkts. Ar lauksaimnieciskās produkcijas ražošanu nodarbojas fiziska persona, kura reģistrējusies VID kā nodokļu maksātāja, un neto apgrozījums par pagājušo gadu ir LVL 21 350, bet sociālo iemaksu kopsumma par sevi nesasniedz LVL 700. Vai šāds pretendents atbilst publiskā finansējuma saņemšanas nosacījumiem un var gatavot projekta iesniegumu šajā pasākumā?

Līdzīgi, ja ražotājs ir z/s, darbinieku nav, neto apgrozījums pāri LVL 20 tūkst., par sevi sociālās iemaksas nesasniedz LVL 700. Vai viņš atbilst atbalsta saņemšanas nosacījumiem?

Nosacījums par sociālās apdrošināšanas iemaksām uz pašnodarbinātajām personā netiks piemērots. Ja zemnieku saimniecībā nav nodarbinātu darbinieku, tad sociālā nodokļa iemaksas netiks vērtētas.

LAD mājaslapā atrodam skaidrojumu par noteikumu 8.4. punktā minēto atbalsta pretendenta atbilstību publiskā finansējuma saņemšanas nosacījumam. Proti: aprēķinātās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par pēdējo noslēgto gadu vidēji par vienu strādājošo ir vismaz 700 latu - attiecas gan uz algotām personām, gan uz pašnodarbinātām personām. Kāds ir pamatojums šim apgalvojumam, ja, atbilstoši “Darba likumam” un likumam “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, pašnodarbinātās personas netiek uzskatītas ne par darbiniekiem (Darba likuma izpratnē), ne par darba ņēmējiem (likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” izpratnē). Tāpat arī VID, atbilstoši minētajiem likumiem, izsniedzot izziņas par strādājošajiem aprēķinātajām valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām, tajās neiekļauj pašnodarbināto personu veiktās sociālās apdrošināšanas izmaksas. Turklāt pašnodarbinātajām personām šīs izmaksas 2008. gadā bija jāaprēķina no mazākas ar nodokli apliekamās bāzes - 150 Ls un mazākas aprēķina likmes – 30,44% nekā maksājumi par strādājošajiem. Nebūtu korekti tagad pieprasīt, lai arī par pašnodarbinātajām personām būtu veikti sociālās apdrošināšanas maksājumi tādā pašā apmērā kā par strādājošajiem.

Nosacījums par sociālās apdrošināšanas iemaksām uz pašnodarbinātajām personām neattiecas.

Situācija: saimniecībā pašlaik ir divi traktori: 2005. gada “CLAAS Ares” - 140 ZS, 2004. gada “John Deere” - 190 ZS. VPM 2009. gadā iesniegti 460 ha. “John Deere” ir nolietojies, un 2010. gadā saimnieks to grib pārdot, lai iegādātos jaunu, kura jauda būtu 240 ZS. Vai šāda aktivitāte būs atbalstāma, jo tādējādi 2010. gadā traktortehnikas jauda būs 430 ZS, bet pašreiz - 570 ZS. Aprēķina formulā vajadzētu iekļaut arī izejošo jaudu.

Iesniedzot projektu, tiks ņemts vērā, vai iegādātā tehnika papildinās, vai aizvietos esošo. Konkrētajā situācijā tiks aizvietots traktors “John Deer” ar jaudu 190 ZS pret traktoru ar jaudu 240 ZS. Tātad kopējā saimniecības traktoru jauda 2010. gadā (380 ZS) nepārsniegs uz VPM pieteikto platību - 460 ha. Traktoram jābūt pārdotam līdz maksājuma pieprasījuma iesniegšanas dienai.

Par MK noteikumu 29.1.1. punktu. Vai tiešām attiecībā uz traktoriem un dzīvniekiem izšķirošā ir informācija par situāciju kārtējā gada 1. jūlijā? Ja projektu iesniedz 2010. gada 5. janvārī, gadās, kad saimniecībā traktora vairs nav, jo tas pārdots augustā. Bet tomēr to skaitīs klāt, aprēķinot ZS, ja iegādāšos jaunu traktoru?

Tādu kārtību paredz MK noteikumi. Ja traktors pārdots pēc 1. jūlija, LAD vispirms pārliecināsies, ka tas nav darīts ar mērķi apiet atbalsta saņemšanas nosacījumus. Piemēram, traktors pārdots saimniecības īpašniekam.

Vai arī nākošajās projektu iesniegšanas kārtās, piemēram, 2010. gada rudenī, maksimālā traktora jauda būs jāaprēķina, ņemot vērā datus par VPM pieteikto platību 2009. gadā? Kā rīkoties situācijās, ja saimniecība tiek paplašināta?

Noteikti būs grozījumi MK noteikumos, kur šādas situācijas tiks risinātas.

Atbilstoši noteikumu 29.1.1. punktam, traktoru jaudu noteiks pēc Valsts tehniskās uzraudzības aģentūras informācijas 1. jūlijā. Vai tad, ja zemnieku saimniecība plāno iesniegt projektu, vērā ņems vērā tikai tos traktorus, kas reģistrēti uz z/s, vai arī skaitīs klāt tos, kas reģistrēti uz z/s īpašnieka vārda?

Atbilstoši MK noteikumiem, vērtējot tiks ņemti vērā gan uz saimniecību gan uz īpašnieku reģistrētie traktori.

Kas MK noteikumu izpratnē ir „atbilstošas kooperatīvās sabiedrības biedrs”? Vai, piemēram, LPKS “Latraps” biedri, var pretendēt uz 5% papildu atbalstu?

Atbilstoša kooperatīvā sabiedrība ir sabiedrība, kas atzīta saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 777 „Noteikumi par LPKS reģistrācijai nepieciešamajiem dokumentiem un šīs sabiedrības atbilstības izvērtēšanu atbalsta saņemšanai”. Atbildot konkrēti uz šo jautājumu: “Latraps” biedri var pretendēt uz papildu 5% atbalstu. Ar atzīto kooperatīvo sabiedrību sarakstu var iepazīties: http://www.llka.lv/attachments/234_sarakstsa.doc .

Situācija. Zemnieku saimniecība ir sākusi realizēt ELFLA projektu, kas paredz veikt celtniecības darbus. Šobrīd jau paveikti apmēram 10% no paredzētā darba apjoma, bet tie vēl nav apmaksāti. Celtnieks darbu nevar turpināt (ir bažas par maksātspēju) un arī negrib (z/s lūdza pārskatīt 2008. gada sākumā sastādīto celtniecības tāmi - šobrīd izmaksas ir samazinājušās par 20-25%). Bet galvenais iemesls - banka nevēlas finansēt projektu ar pārāk augstām celtniecības izmaksām. Vai z/s ir iespējams pārtraukt iesākto projektu un konkursa kārtībā atrast jaunu celtnieku? Vai par iesāktajiem darbiem varēs saņemt finansējumu, ja rīkojas šādi: slēdz Pieņemšanas-nodošanas aktu, vienojas par darbu neturpināšanu, apmaksā paveikto, atlikušajiem darbiem sagatavo precizētu tāmi, izsludina iepirkumu, slēdz jaunu līgumu par darbu turpināšanu ar jauno celtnieku?

Jā, veicot atkārtotu iepirkumu, var izvēlēties citu būvdarbu veicēju atlikušajiem darbiem. Veicot iepriekšminētās darbības, tiks apmaksāti arī iepriekšējā būvnieka iesāktie darbi.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana