E-Pols

Somijas aizsardzības spēki slēdz līgumus ar Krieviju pierobežojošo zemju īpašniekiem par nocietinājumu būvniecību

Anderss Beverens, AgroPols
29.03.2024

Interesanta, un arī mums noderīga - ziņa no Somijas.
Somijas aizsardzības spēki slēdz slepenus līgumus ar Krieviju pierobežojošo zemju īpašniekiem par nocietinājumu būvniecību
Informāciju par būvniecības faktu cilvēki saņems pa tālruni, vēstuli vai e-pastu vismaz vienu dienu pirms nocietinājumu būvniecības uzsākšanas.
Kā vēsta laikraksts, pēdējā pusotra gada laikā šādus līgumus noslēguši desmitiem zemes īpašnieku. Pēc dokumentu parakstīšanas persona saņem vienreizēju maksājumu €750, kā arī papildus €4,8 tūkstošus par katru hektāru. Mantai nodarītie zaudējumi tiek atlīdzināti atsevišķi. Līguma termiņš ir 20 gadi. Turklāt līgums paredz arī to, ka militārpersonām ir tiesības šajā teritorijā rīkot mācības 14 dienas gadā.
Saskaņā ar līgumu "lēmumu par aizsardzības sagatavošanas sākšanu" pieņem Somijas bruņoto spēku komandieris
Aizsardzības spēki sola nocietinājumus izvietot tā, lai tie neradītu nekādu kaitējumu īpašuma normālai lietošanai.
"Būtībā mēs uzreiz un nekādā gadījumā netaisāmies būvēt uz kāda zemes. Praksē būvniecība galvenokārt notiks tikai tādā gadījumā, ja, izsakoties drošības politikas valodā, "Somijas drošības vidē notiks pārmaiņas", t.i., Krievijas rīcība kļūtu draudīga."
Apmēram pirms sešiem gadiem AIZSARDZĪBAS SPĒKI sāka slēgt brīvprātīgus līgumus ar zemes īpašniekiem, kas ļauj būvēt nocietinājumus uz viņiem piederošās zemes.
Zemes izmantošanas līgumi dod iespēju Somijas Aizsardzības spēkiem būvēt nocietinājumus un trenēties zemes īpašnieka zemēs jau normālos apstākļos, t.i., pirms, piemēram, ir spēkā Ārkārtas situācijas likums, kuru iedarbina tikai īpaši nopietnās krīzēs. Normālos apstākļos aizsardzības spēkiem tāpēc nav tiesību braukt uz privātās zemes un būvēt aizsardzības aprīkojumu, piemēram, bunkurus vai zemnīcas.
Ar zemes izmantošanas līgumiem tiek meklēta vienošanās situācijai, kad sāk parādīties iespējamā krīze un jāsāk aizsardzības sagatavošanas darbi, taču nav spēkā Ārkārtas likuma nepieciešamās pilnvaras.
Aizsardzības spēki jau iepriekš ir definējuši galvenos aizsardzības virzienus, kuros nepieciešamības gadījumā pēc iespējas ātrāk jārada iespēja uzbūvēt nocietinājumus.
Kad līgumi ir noslēgti, tie kļūst par slepeniem dokumentiem. HS ir redzējis šādu Aizsardzības spēku līguma piedāvājumu un apmeklējis attiecīgo teritoriju.
Zemes izmantošanas līgumus slēdz dažādas armijas korpusa nodaļas atkarībā no tā, kura nodaļa ir atbildīga par kuru Somijas daļu. Kopējais līgumu skaits un ar tiem saistītās jomas nav publiska informācija. Droši var teikt, ka lielākā daļa atrodas netālu no austrumu robežas.
Pati sagatavotība jau demonstrē aizsardzības gatavību un rada atturēšanu no uzbrukuma.
“Gatavības veidošana ir viens no ietekmes līdzekļiem. Gatavība nevienam neuzbrūk. Tas nav iebrukums citā valstī. Tā ir sistēma, kas cenšas nodrošināt Aizsardzības spēku un sabiedrības darbību."

AgroPols

x

Paroles atgadināšana