Pētījumi

Lauksaimniecības zinātne Latvijā – situācija un risinājumi. Pētījuma atskaite.

Andris Miglavs, Ieva Jaunzeme, Antons Ruža, Pēteris Rivža, Jānis Donis, Ilze Slokenberga, Rita Sīle, Kaspars Žūriņš, Sanita Zute, Māris Vītiņš, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)
08.11.2005

Projekta vajadzību noteica, ka, līdz ar stratēģiskā mērķa Eiropas Savienības līmenī – kļūt par konkurētspējīgāko un dinamiskāko uz zinātnes atziņām balstīto ekonomiku pasaulē – izvirzīšanu 2000. gadā, arī Latvijā valstiskā līmenī izvirzīts mērķis – Latvijai jākļūst par modernu uz zināšanām balstītu sabiedrību, kur zinātne un tās pielietojumi ražošanā un sociālajā sfērā ir noteicošais faktors valsts attīstībā. Iepriekšējā attīstības procesā ir izveidojusies situācija, kad krasi sarukuša zinātnes un pētniecības potenciāla dēļ apdraudēta ir kļuvusi pati lauksaimniecības zinātņu nozaru tālākas pastāvēšanas un izaugsmes iespēja, kas negatīvi var ietekmēt gan lauksaimniecības (tai skaitā mežsaimniecības un zivsaimniecības) nozaru kompleksu attīstību, gan visas sabiedrības konkurētspēju starptautiskā mērogā, ja par galveno konkurētspējas faktoru atzīstam sabiedrības zināšanu kopumu. Projektu īstenoja plaša vadošu nozares zinātnieku grupa.


Cita starpā, pētījumā secināts, ka šodienas izpratnē bieži lietoto jēdzienu “lauksaimniecības zinātne”, no lietišķo zinātņu nozaru analīzes skatu punkta vērtējot, būtu pareizāk uztvert kā Zemkopības zinātņu klasteri, kuru veido dažādu zinātņu kopums, un kuru vienojošais elements ir lauku vides resursu izmantošanas dažādie aspekti. 


Pētījums noslēdzas ar rekomendācijām darbam 5 jomās: 


Klastera zinātniskā potenciāla attīstībai un efektīvākais izmantošanai veicamās prioritārās darbības iedalāmas vairākās grupās – jomās:


1)      ZZK pārvaldības sistēmas pilnveidošana;


2)      Finansēšanas pārvaldības reforma;


3)      Pētnieciskā darba programmas veidošanas vadlīnijas;


4)      Prioritārie zinātniskās pētniecības virzieni - pētnieciskā darba programmas veidošanas vadlīniju elements;


5)      Pētniecības struktūru institucionālā reforma.


PIELIKUMĀ PIEVIENOTI: 



  1. Pētījuma atskaites ziņojums PDF formātā

  2. Pētījuma atskaites ziņojums līdz ar pielikumiem arhivētā formātā.  

Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)

x

Paroles atgadināšana