Enerģētika

Elektroenerģijas gala cena pagājušā gada nogalē atgriezusies 2015.gada līmenī

Anderss Beverens, AgroPols
24.01.2024

Pievienotie dokumenti

Gala cenu tabula 2015.-2024
Izrādās - viss nepavisam nav slikti.
Iereģistrēju savā rēķinu reģistrā (nu jau par pēdējiem 9 gadiem) pēdējo pagājušā gada elektrības rēķinu un ar zināmu pārsteigumu atklāju, ka šajā rēķinā elektroenerģijas gala cena, EUR/kWh, ietverot arī piegādes un citas rēķinās iekļautās izmaksas un nodokļus, man pagājušā gada nogalē atgriezusies 2015.gada līmenī.
 
Var paraudzīt pievienoto tabulu, kā vienības maksa mainījusies laika gaitā. Rādītājs iegūts ārkārtīgi vienkārši - mēneša rēķina galasumma izdalīta ar mēneša patēriņu.
 
Jā, jā - taisnība, šajā laikā, dažādu iemeslu dēļ, 3 reizes ir mainījušies mani patēriņa "paradumi" (patterns). Jā, te ir arī 4 dažādi tarifu plāni - Elektrum fiksētais izdevīgais, Elektrum dinamiskais, Enefit fiksētais, tagad kopš novembra - TET Dinamiskais.
Tomēr būtību tas nemaina - katros no apstākļiem izvēlētais bija tam brīdim efektīvākais plāns no tehniski pieejamajiem, un iegūtie rezultāti atspoguļo elektrības rēķinu ietekmi uz ikdienas lietotāja mājsaimniecības budžetu.
Sanāk, ka šobrīd, ievērojot inflācijas tendences, mans elektrības rēķins relatīvi kļuvis būtiski lētāks nekā tas faktiski bija 2015.gadā...
Patiešām pārsteigums.
 
Un vēl - es teiktu, ka skadri redzams, ka Dinamiskais tarifs ilgtermiņā ir nepārprotami izdevīgāks par jelkuru fiksēto. Ja vien esi gatavs uzņemties mirkļa šķietamo zaudējumu risku. Piemēram, pašlaik man piedāvāts patiešām salīdzinoši labākais [pēdējā laikā redzētais] Elektrum fiksētā tarifa plāns 124 EUR/MW*h, ieskaitot PVN, bet neiekļaujot piegādes izmaksas. Un tomēr tas ir par par labiem padsmit % dārgāks, nekā vairāku mēnešu vidēji Dinamiskais.
Pašlaik palieku pie jau agrāk publiskotās tēzes, ka fiksēt elektrības cenu, ja vispār kāds to vēlas- šogad ir jēga līmenī, kas nepārsniedz 85 EUR/MW*h, bez PVN.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana