ATR-2019

Esam nosolidarizējušies valsts interešu vārdā

Anderss Beverens, AgroPols
22.01.2021

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) pieprasījis paskaidrojumus Ikšķiles novada domes priekšsēdētājam Indulim Trapiņam (LZP) par ministrijas konstatētajiem iespējamiem pārkāpumiem, pašvaldības vadītājam vienpersoniski pieņemot visas domes kompetencē esošus lēmumus.


"Līdz desmitgades beigām ir jāsasniedz mājokļu būvniecības temps 120 miljoni kvadrātmetru gadā. Tajā pašā laikā vismaz 5 miljoniem ģimeņu ir jāuzlabo dzīves apstākļi. gadā."
Tā atgādināja Mskjas prezidents par veicamo uzdevumu.
 
Ja tur nebūtu vārds 'prezidents'. Un 'desmitgades' vietā būtu 'piecgade' - varētu domāt, ka laikamašīna aiznesusi mūs visus uz 40 gadiem pirms šodienas.
 
Bet varbūt patiešām ir aiznesusi? Un nevis tikai kaimiņvalsti, bet arī mūs? 
 
"Pievienosim Ikšķili Ogrei valsts interešu vārdā."
Pirms kāda laika ieviesās ekspropriācijas sistēmas pirmā kārta - pašvaldības aplika ar papildus nodokli, ko nosauca par "iemaksa pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā"
Faktiski - cilvēki ar relatīvi augstāku ienākumu līmeni caur individuāli neuztveramu mehānismu sāka maksāt papildus nodokli, jo tas nozīmēja līdzekļu atņemšanu viņu dzīvotnes teritorijas vides attīstībai un kopienas bērnu izglītības iespēju uzlabošanai. Solidaritātes vārdā. 
Ar to nepietika, politiķi izdomāja, ka to jādara vēl tiešāk - pašvaldībām ar zemākiem iedzīvotāju ienākumiem jāpievieno tās, kurās cilvēliem lielāki. Garkalni Ropažiem, Ikšīli Ogrei, Skulti Limbažiem...  
Nē, nē - es neesmu pret solidaritāti. Vienkārši tā vietā, lai tādā vai citādā veidā risinātu produktīva darba radītu ienākumu palielinājumu citās vietās, tajā skaitā motivējot cilvēkus kaut kā gudrāk strādāt, vairāk pelnīt un godīgāk nodokļus maksāt - vieglāk ir paņemt no tā, kas jau strādā. Bet ja vienalga nepietiek?
 
Ieviesa solidaritātes nodokli - sak, kā tā var būt, ka pie lielākiem ienākumiem Tev- vienam no 2000 LV cilvēkiem, kas atļaujas legāli pelnīt vairāk kā vidusmēram šķiet (tas ir tik daudz, ka valsts to vienkārši atļaujas uzskatīt par summām ārpus sociāli apdrošināmiem ienākumiem un tāpēc saprot, ka arī apdrošināšanas prēmijas (iemaksas VOSA budžetā) no šī ienākuma iekasēt vairs nav pareizi), un darīt to atklāti, necenšoties algas saņemšanai izveidot kādas dividenžu shēmas, paliek kaut kāds ar VOSAI neapliekams ienākums? Tā nedrīkst. Tas ir negodīgi! Mums jābūt solidāriem!!! Un bāc - ir solidaritātes nodoklis klāt. 25%. Tā arī nosaucot - solidaritātes nodoklis. Faktiski vēl papildus ienākumu nodokļa likme? Nē, nē - tas nav ienākumu nodoklis. Tas ir solidaritātes nodoklis!!! Kā - Tu negribi būt solidārs?
 
Paiet laiciņš - un ļaudis skatās - ko, un Tu vēl joprojām pelni vairāk kā es?
Kā tā var būt, ka mūsu valstī vēl nav progresīvs nodoklis? Ieviest!!! Un tā arī Dana un Māris saka - lai būtu - būs mums progresīvs ienākumu nodoklis.
Bet, ak tu skāde, lielākā daļa tā ( arī no papildus progresētā) ienākumu nodokļa aiziet pašvaldības budžetā, un sanāk, ka Tu lielāko samaksātā papildus progresētā nodokļa samaksā sev un sava kaimiņa aiz sētas bērnu izglītībai, piemēram. Un vienalga dzīvo labāk nekā kaimiņu novadā....
 
Tā nav solidāri.
Valsts interesēs ir, lai visi dzīvotu vienādi. Tas nekas, ka sliktāk, bet toties vienādāk.
Tāpēc valsts un sabiedrības interešu vārdā pievienosim Tavu novadu kaimiņu novadam- tam, kura ļaudīm produktīvāk strādāt mēs (valsts) palīdzēt negribam.
Un pievienosim tāpēc, lai Tavu maksāto ienākuma nodokli varētu izlietot vairs ne Tavā ciemā, bet ciemā, kas ir 20 km no Tevis. Solidaritātes vārdā. Un lemsi par to vairs ne Tu. Jo pašvaldības domē Tev vairs nav balsstiesības.
 
Tik vienkārši tas ir. Tā domā mūsu sabiedrība. Kura ievēl deputātus, kuri šitā domā un dara. Vienādo solidaritātes vārdā. Vienādo, atņemot tiem, kam ir ko atņemt. Nevis pieliekot darba iespēju tiem, kas nepelna. Padarot nabagākus tos, kas dzīvoja labāk. Bet patiesībā padarot nabagākus mūs visus - jo nestrādājot jau sadalāmais nerodas. Un no kā paņemt paliek arvien mazāk. Esam solidarizējušies.
 
Esam nosolidarizējušies valsts interešu vārdā.
Vairs nepaņemami nosolidarizējušies.
Kā pirms 40 gadiem bijām no- un aiz-solidarizējušies....

AgroPols

x

Paroles atgadināšana