Druskas

Nebiju domājis, ka mūsu sabiedrība tik ļoti mīl aktīvo dzīvi tumsā.

Andris Miglavs, AgroPols
04.11.2006

Nebiju domājis, ka mūsu sabiedrība tik ļoti mīl aktīvo dzīvi tumsā. Vai tiešām tik daudziem aizmirsies, kā TAS jau bija pirms ~ 5 gadiem, kad rītos jau pusčetros mūs modināja putni, bet vakarā pēc deviņiem bija dziļa krēsla.


Varbūt vienkārši jautājums ir nepareizi nostādīts - gribēt vai negribēt vasaras laika maiņu? Varbūt pareizāk būtu bijis jautāt - pēc kādas laika joslas laika mēs vēlamies dzīvot, kā sadalīt īso gaismas laiku starp miegu un aktīvo dzīvi?


Protams, ir taisnība tiem, kas saka, ka ģogrāfiski mēs esam GMT+2. Pēc meridianiem. Jo esam starp ~ 21 un 28 Austrumu garumu. Tomēr laika joslas kādu apsvērumu dēļ var nobīdīt ar teritorijas pārvaldes institūciju politisku lēmumu. Kādreiz arī kādu ekonomisko saišu dēļ.


Tātad, ja pieņemam, ka mūs tomēr mazāk apmierina darba beigas ~ 17-18 un tumsas iestāšanās ~ 21, un īpaši tā ir vasarās (un tas būtu aktuāli visiem aktīvā dzīves veida cienītājiem), tad teorētiski, protams, iespējami trīs risinājumi.


1) Saglabāt esošo "sezonu" laika sistēmu. Kas, ja tuvākās kaimiņvalstis no šādas sistēmas atsakās, patiešām varētu būt apgrūtinoši mums pašiem,. Un atsevišķiem jūtīgiem organismiem arī biopulksteņa traucējumi saglabātos (Kaut manā paziņu lokā vairs nav cilvēku, kam dzīves režīms tik precīzi ļautu ieprogrammēties).


2) Mainīt piederību laika joslai un tad varbūt pat atteikties no "sezonas" laika. Bet tad mums parādītos atšķirība ar rietumu kaimiņiem vairs ne par stundu, bet gan jau par divām, un patiesībā tas būtu visai neloģiski no fizioģeogrāfiskā viedokļa, jo mēs esam savas joslas pašā rietumu malā. (Kaut PSRS laikos šo problēmu risināja vienkārši - pasludināja, ka visā PSRS teritorijā pulksteņa laiks ir laika joslas laiks +1 stunda - tas bija tā sauktais dekrēta laiks. Un kāpēc tas nevarētu notikt visā Eiropas teritorijā? Vai citur cilvēkiem mazāk gaismas vajag?)


3) Laika joslu fiziski nemainīt, no "sezonas" laika atteikties un pārcelt visus darba laikus par stundu (varbūt pat par 2 stundām?) agrāk. Tas gan varētu radīt psiholoģiskas problēmas, jo gadu gaitā mēs laikam tomēr esam pieraduši vairāk dzīvot pēc pulksteņa un ne saules. Tāpat kā savas veikalu cenas tomēr joprojām skaitām latos, bet svaru kg un ne EUR (kaut ir fiksēts kurss) un ne mārciņās (kauts skaidri zinām, cik kg tā ir). Jā, atsevišķās iestādēs un uzņēmumos jau šodien ir paagrināti darbalaiki, bet ne tik daudz saules, kā transporta problēmu dēl, un galu galā mēs visi esam savstarpēji saistīti, un pašreizējais līdzsvars darba laikos ir iestājies pie dotās laika politikas, un kādam atsevišķam uzņēmumam ko mainot, ir risks zaudēt cilvēkus vai radīt papildus neērtības ģimenēs.


TĀDĒĻ domāju, ka tomēr jābalso par "vasaras laika" saglabāšanu. Un intensīvi. Lai politiķi un atbildīgie ierēdņi redz, ka tautu tas "īstais" laiks pie šiem darba laikiem neapmierina. Un lai meklē pareizākus risinājumus. Kaut to pašu vispārējo darbalaiku maiņu. Un atbilstošo transporta sarakstu maiņu. Ja nevaram panākt izpratni Eiropas sabiedrībā...

AgroPols

x

Paroles atgadināšana