Mskj

Kāpēc prognoze par BY scenārija atkārtošanu KZ-stanā nepiepildījās

Anderss Beverens, AgroPols
08.01.2024

Mēs šodien jau esam aizmirsuši notikumus pirms 2 gadiem KZhijā. Visiem (izņemot organizatorus) faktiski negaidītus. Un arī kādas valsts militāro jaudu demonstrējošus.
 
Ar šodienas acīm (un zināšanām par sekojošajiem notikumiem) pārlasot savu toreizējo apskatu, ( ej.uz/r9zo )  šķiet, saprotu, kāpēc mana bažīgā prognoze par BY scenārija atkārtošanu Vidusāzijas kaimiņvalstī nepiepildījās.
 
KZ notikumi bija janvārī, un burtiski 2 nedēļu laikā Mskjas armija no turienes aizvācās.
 
Aizvācās, jo:
(1) bija sasniegti tās operācijas stratēģiskie mērķi
- īstenots ģenerālmēģinājums liela mēroga straujam iebrukumam citā valstī, pārņemot kontroli pār visu milzīgo teritoriju un apspiežot jelkādas pretošanās izpausmes, ar akcentu uz sabiedrības masu "nomierināšanu". Ne velti daudzus, tostarp mani izbrīnīja temps, kādā 70 lidmašīnas burtiski dažu stundu laikā tika piepildītas ar pilnā kaujas gatavībā esošiem karavīriem, un katrs no viņiem zināja savu uzdevumu. Visiem, kam kāda saskarsme ar padomju/msk armiju ir bijusi, tas bija vienkārši brīnums. Bet tas bija ģenerālmēģinājums, pirms kura bija daudzu mēnešu ilgs mērķtiecīgs treniņš ar tieši šādām desanta operācijām. Tikai līdz tam tās bija notikušas valsts iekšienē. Bet ģenerālmēģinājums vēl vairāk tuvināts realitātei- kontroles reālas pārņemšanas operācija jau citā valstī.
 
- visai pasaule (un īpaši nākamajam upurim) nodemonstrēta agresora bruņoto spēku triecienspēja - zibenīga lēmumu pieņemšana un mirklīga to izpilde, desantspēku jauda un organizētība, cieta bezierunu rīcība, nevairoties no spēka sadursmēm un simtu cilvēku fiziskas ietekmēšanas un pat nogalināšanas. Tam visam vajadzēja šokēt nākamo un īsto
upuri. Par kuru lēmums jau pieņemts. Un paradīt upurim jelkādas iespējamās pretošanās šķietamo bezjēgu.
Un ar šodienas zināšanām mēs zinām, ka tieši tās pašas lidmašīnas ar tiem pašiem spēkiem bija ceļā uz Kijivas lidlaukiem tikai 6 nedēļas vēlāk...
 
(2) [aizvācās, jo] visi šie spēki bija vajadzīgi nākamajā operācijā, kura jau bija saplānota. Un izdarīja to drīz, jo vēl bija jāveic pēdējie sagatavošanas darbi.
Un tā toreizējie janvāra notikumi starptautiski aizgāja praktiskā aizmirstībā, jo tos pārmāca 24.februāris.
 
Un, šķiet, Kz tauta tā īsti pat neapzinās, no kā un kāpēc viņi toreiz izglābās...
Un, šķiet, ar šo papildinājumu mans toreizējais atspulgs iegūst pabeigtību - tostarp, kāpēc tas nebeidzās, kā toreiz prognozēju.
 
P.S> Izplatīts ir viedoklis, ka biedrs Si maigi palūdzis VVP aizvākties... Tomēr tas nav pretrunā ar augstāk rakstīto. 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana