Briseles koridoros lemj par mums

ES pēta lielveikalu lomu lauksaimnieku problēmās

Leta-Reuters
20.07.2009

Eiropas Savienībai (ES) nākošo divu gadu laikā ir ierobežotas iespējas palīdzēt grūtībās nonākušajiem piensaimniekiem, taču tā veic izmeklēšanu, vai lielveikali pret viņiem negodīgi neizmanto savu pirkšanas spēju, teikts Eiropas Komisijas (EK) paziņojumā.

"Iespējas piena nozarē finansēt jaunus pasākumus 2010.budžeta gadā ir visai ierobežotas. 2011.budžeta gadā rīcības iespējas arī ir līdzīgi ierobežotas," teikts aģentūras "Reuters" aplūkotajā EK paziņojumā, kuru paredzēts publiskot trešdien.

Taču EK norādīja, ka ES dalībvalstīm tiks sniegta atļauja paplašināt valsts finansiālās palīdzības apjomu lauksaimniekiem un ka 15 000 eiro (10 542 lati) uz vienu lauksaimniecību būs pietiekami, lai izvairītos no konkurences kropļošanas.

Komisijas ziņojumā arī teikts, ka nav nepieciešamības mainīt pašreizējo piena kvotu sistēmu, lai arī piena tirgū patlaban vērojamas problēmas.

Savukārt ES konkurences institūcijas patlaban veic izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai pārtikas piegādes tīklā, jo sevišķi piena nozarē, netiek veiktas pret konkurenci vērstas darbības.

"Ja EK atklās, ka konkurence nefunkcionē pienācīgi, tad tā nevilcināsies un rīkosies, izmantojot visus spēkus," teikts paziņojumā.

Tāpat paziņojumā tiek minēta iespējamība, ka lauksaimniekus sagaida arī turpmākas grūtības.

Leta-Reuters

x

Paroles atgadināšana