Briseles koridoros lemj par mums

Sadusmotie piensaimnieki iesaistās sadursmēs ar policiju pie ES mītnes Briselē

Leta-Nozare
23.07.2009

Sadusmoti piensaimnieki trešdien iesaistījušies sadursmēs ar policiju pie nožogojuma ap Eiropas Savienības (ES) galveno mītni Briselē, pieprasot palīdzēt viņiem piena cenu nemitīgā krituma dēļ.

Lauksaimnieki, no kuriem daudzi Briselē ieradās ar traktoriem, mēģināja izlauzties cauri nožogojumiem ap galvenajām ES ēkām.

Daži pacēla dzeloņstiepļu nožogojumus un meta tos policistiem, savukārt citi svieda ceļu zīmes un citus priekšmetus, no kuriem policija atvairījās ar stekiem un vairogiem.

Demonstranti aizdedzināja salmu figūru, kas simbolizējot viņu nozares nāvi.

Eiropas Komisija (EK) trešdien noraidīja prasības mainīt vai samazināt piena kvotas, neskatoties uz vairāku dalībvalstu prasībām. Francija, Vācija, Beļģija un Luksemburga mēnešiem ilgi piedzīvo piensaimnieku protestus, kuri prasa palīdzību sakarā ar krītošajām piena cenām.

Pagājušā gada novembrī ES lauksaimniecības ministri vienojās par piena kvotu palielināšanu par 1% gadā un 2014.gadā kvotas atcelt pavisam.

Lauksaimnieki cenšas panākt subsīdiju palielināšanu vai piegāžu ierobežošanu. Lauksaimnieku protestus izraisa zemās piena iepirkuma cenas, kas radušās nepietiekamā pieprasījuma dēļ.

EK ir piekritusi atbalsta sniegšanai piensaimniecības sektoram, tomēr tā atsakās pārskatīt lēmumu par cenu stabilizējošo piena kvotu atcelšanu 2014.-2015.gadā.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana