Briseles koridoros lemj par mums

LOSP aicina izlīdzināt tiešmaksājumus

Krista Garkalne, LOSP
04.09.2009

„Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komiteja pauž cerību, ka vēsturiski noteiktās tiešo maksājumu summas, kuru apjoms atšķiras atkarībā no uzņēmuma un dalībvalsts, pēc 2013. gada tiks izlīdzinātas.”


LOSP aicina izlīdzināt tiešmaksājumus

2. septembrī Briselē notika Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejas (EESK) Lauksaimniecības, lauku attīstības un vides specializētās nodaļas sanāksme. Tajā tika balsots par Latvijai un citām jaunām dalībvalstīm nozīmīgu atzinumu - “Kopējās lauksaimniecības politikas perspektīvas pēc 2013. gada”.

Atzinuma izstrādes darba grupu vadīja LOSP valdes priekšsēdētājs Armands Krauze, bet tekstu sagatavoja Vācijas lauksaimnieku pārstāvis Adalberts Kīnle. Sākotnējā tekstā Vācijas pārstāvis bija ierakstījis Latvijai un citām jaunām dalībvalstīm nelabvēlīgu tiešmaksājumu formulējumu. Proti -“EESK pauž cerību, ka vēsturiski noteiktās tiešo maksājumu summas, kuru apjoms uzņēmumiem un dalībvalstīm atšķiras, laika gaitā tiks vismaz daļēji izlīdzinātas”. Šo definējumu bija nepieciešams mainīt, jo tas skaidri nepauž laika periodu, no kura tiks uzsākta konkrēta darbība tiešmaksājumu izlīdzināšanai dalībvalstīs. A. Krauzem, sadarbojoties ar Igaunijas un citu valstu lauksaimnieku kolēģiem, tika panākts, ka teksts tiek mainīts. Tagad tas skan tā: „EESK pauž cerību, ka vēsturiski noteiktās tiešo maksājumu summas, kuru apjoms atšķiras atkarībā no uzņēmuma un dalībvalsts, pēc 2013. gada tiks izlīdzinātas.” Balsojumā jauno dalībvalstu priekšlikumam “par” teica 27 locekļi, “pret” bija 25 un atturējās 4. Tādēļ tikai ar ļoti nelielu balsu pārsvaru tika panākts mums labvēlīgs lēmums.

Tas ir vēsturisks notikums, Latvijas un citu jauno dalībvalstu lauksaimnieku organizāciju panākums, jo EESK Lauksaimniecības, lauku attīstības un vides specializētā nodaļa tieši un skaidri aicina pēc 2013. gada izlīdzināt tiešmaksājumus. EESK plenārā sesija šo atzinumu apstiprinās septembra beigās, un tas tiks publicēts Eiropas Savienības “Oficiālajā Vēstnesī”.

Informācijai:

Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komiteja (EESK) konsultē ES lielākās institūcijas - Eiropas Komisiju, Padomi, Eiropas Parlamentu. EESK pilda savas funkcijas, sniedzot atzinumus par ierosinātajiem ES tiesību aktiem, kā arī izstrādā pašiniciatīvas atzinumus par tematiem, ko uzskatām par svarīgiem. Viens no EESK galvenajiem uzdevumiem ir nodrošināt “tiltu”, kas vieno ES iestādes un "organizētu pilsonisko sabiedrību”. Komitejas locekļi pārstāv plašas saimnieciskās, sociālās un kultūras aprindas savās piederības dalībvalstīs. Viņi strādā trīs grupās: “Darba devēju grupa”, “Darba ņēmēju grupa” un “Dažādu interešu grupa” (t. i., lauksaimnieki, patērētāji, vides organizāciju, ģimeņu apvienību, NVO pārstāvji u. c.).

LOSP

x

Paroles atgadināšana