Briseles koridoros lemj par mums

Eiroparlaments pagarina intervences iepirkuma periodu

Agnese Krieviņa, AgroPols
18.09.2009

Eiropas Parlaments (EP) 17. septembrī apstiprinājis sviesta un vājpiena pulvera intervences iepirkuma termiņa pagarināšanu līdz februārim (kad sākas nākamais intervences periods).

Tāpat parlamenta pārstāvji norādījuši, ka, līdztekus Skolas piena programmai, Komisijai uzreiz jāievieš pasākumi, kas būtu vērsti uz piena patēriņa veicināšanu. Tāpat EP uzskata, ka ir nepieciešams izveidot EUR 600 milj. lielu piena fondu, kas būtu izlietojams, atbalstot ražotāju organizācijas, kooperatīvus un saimniecību modernizāciju.

EP arī secinājis, ka līdzšinējie pasākumi nav bijuši pietiekami, lai uzlabotu situāciju sektorā, tāpēc pieņemta rezolūcija, kurā pieprasīts lielāks atbalsts. Savā rezolūcijā EP norāda uz nepieciešamību Komisijai nodrošināt lielāku cenu caurspīdīgumu piena piedāvājuma ķēdē. Viens no piedāvātajiem risinājumiem ir rīcības kodeksa ieviešana, kas noteiktu ražotāju uz mazumtirgotāju attiecības. Tāpat Parlaments lūdzis Komisiju noskaidrot iespējas, kā sektoram saglabāt eksporta kompensāciju naudu, kas pēc to izbeigšanās tālāk varētu tikt izmantota eksporta kredītu apdrošināšanai.

Savukārt Lauksaimniecības komisāre M. Fišere-Bēla (M. F. Boel) Parlamentu rosinājusi palielināt de minis valsts atbalsta lielumu, kā arī dot iespēju nopirkt no ražotājiem kvotas, kas nonāktu valsts rezervē.

Komisāre atkārtoti norādījusi, ka krīzes situācija uzlabojas, jo cenas nedaudz palielinājušās.

Avots: EP press release, 17.09.2009.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana