Briseles koridoros lemj par mums

Notiek ārkārtas sanāksme par situāciju piena nozarē

Agnese Krieviņa, AgroPols
06.10.2009

Pirmdien ES Lauksaimniecības ministri tikās ārkārtas sanāksmē Briselē, lai atkal apspriestu problēmas piena nozarē.


Notiek ārkārtas sanāksme par situāciju piena nozarē

Galvenais, par ko vienojušies ministri, ir augsta līmeņa ekspertu grupas izveidošana, kas aplūkos piena sektora attīstību vidējā un ilgtermiņā. Ministri lēmuši, ka šīs ekspertu grupas vadītājs būs Lauksaimniecības un lauku attīstības ģenerāldirektorāta direktors Žans Luks Demarti (Jean-Luc Demarty) un to veidos eksperti no dalībvalstīm. Paredzēts, ka šī ekspertu grupa tiksies reizi mēnesī un tās galvenais uzdevums būs sagatavot ziņojumu par vidējā un ilgtermiņa pasākumiem līdz nākamā gada jūnijam.
No Komisijas puses neizskanēja jauni ierosinājumi pašreizējās situācijas uzlabošanai, Lauksaimniecības komisāre tikai apstiprināja, ka jau apspriestie Komisijas priekšlikumi saistībā ar īstermiņa pasākumiem nozarē gaidāmi šo piektdien un tie tiks izskatīti 19.oktobrī paredzētajā Lauksaimniecības ministru padomē. Kā iepriekš ziņots, ierosinātajos pasākumos ietilpst 1) ārkārtas pilnvaru piešķiršana Komisijai, 2) tiesību piešķiršana dalībvalstīm kvotas pārsnieguma aprēķināšanas kārtībā neiekļaut no lauksaimniekiem uzpirktos apjomus, kas dotu iespēju ātrāk iedarbināt soda naudu sistēmu, un 3) tiesības šādā veidā iegūtos līdzekļus izmantot piena nozares restrukturizācijas shēmās.

Augsta līmeņa ekspertu grupa
Šīs ekspertu grupas vispārīgais mērķis būs aplūkot veidus, kā vidējā termiņā stabilizēt piensaimnieku ienākumus un uzlabot caurspīdīgumu piena ķēdē kopumā. Šobrīd izdalītas astoņas specifiskās problēmu jomas, kurām ekspertu grupa pievērsīs uzmanību: 1) līgumiskās attiecības starp piena ražotājiem un pārstrādātājiem, lai labāk sabalancētu piedāvājumu un pieprasījumu piena tirgū; 2) iespējas palielināt piena ražotāju tirgus spēku; 3) pastāvošo tirgus instrumentu piemērotības novērtēšana; 4) caurspīdīgums, no kā iegūtu piena ražotāji, pārstrādātāji un patērētāji; 5) informācija par tirgiem un produktiem (ar kvalitāti, veselīgumu un marķējumu saistītie jautājumi); 6) inovācijas un pētniecība, kas padarītu sektoru konkurētspējīgāku; 7) piena tirgus perspektīvas; 8) pieredze un pastāvošās piena tirgus regulēšanas sistēmas citās valstīs ārpus ES. Bez gala ziņojuma, kas paredzēts nākamā gada vasarā, ekspertu grupa sniegs arī regulārus ziņojumus.
Komisāre norādījusi, ka šī ekspertu grupa nebūs ātrās reaģēšanas vienība, kas mēģinās atrast steidzamus risinājumus pašreizējai situācijai, tā aplūkos piena nozari ārpus pašreizējās krīzes, ar mērķi atrast veidu, kā palīdzēt piena nozarei piemēroties kvotas atcelšanai.
Ietekmīgā ES lauksaimnieku lobiju grupa COPA-COGECA jau norādījuši, ka pastāv uz to, lai lauksaimnieku pārstāvji piedalītos šajā ekspertu grupā. Organizācija izmantoja iespēju, lai pieprasītu lielāku tirgus regulējumu, tādējādi samazinot mazumtirgotāju pārmērīgo tirgus spēku, kā arī pasākumus, kas stiprinātu lauksaimniecības kooperatīvus un ražotāju tirgus spēku, tāpat organizācija pieprasa, lai uz importu no trešajām valstīm attiektos tādi paši standarti kā uz ES ražotājiem.
Jāatzīmē, ka 20 lauksaimniecības ministri jau pirms sanāksmes bija vienojušies par kopēju pozīciju attiecībā uz nepieciešamību pēc jaunas regulēšanas sistēmas Eiropas piena tirgū. Kopējā pozīcija, kuras iniciators bija Francija, pasvītro, ka piena kvotas sistēmas izbeigšanās radīs pilnīgi jaunu situāciju, kam ir nepieciešami pasākumi, kas veicinātu ES piena nozares konsolidāciju, dotu iespēju ražotājiem nopelnīt stabilus un pienācīgus ienākumus par savu darbu. Kopējā pozīcija aicināja izveidot ekspertu grupu, kas pievērstos līgumiskajām attiecībām piena ķēdē, caurspīdīgumam un piena tirgus perspektīvām.  Šie jautājumi tika iekļauti jaunizveidojamās ekspertu grupas pilnvarās. Tāpat kopējā pozīcija norāda, ka piena sektoram ir ļoti nepieciešama skaidrība.

Sanāksme neattaisno cerības
Vairākas lauksaimniecības organizācijas bija likušas cerības uz šo sanāksmi, tāpēc tās iznākums visdrīzāk radīs jaunas lauksaimnieku protesta akcijas, kas paredzams notiks arī 19.oktobrī, kad lauksaimniecības ministri tiksies kārtējā sanāksmē Luksemburgā.
Lauksaimniecības komisāre jau iepriekš apšaubīja šīs ārkārtas sanāksmes lietderību, skaidrojot, ka tā tikai radīs nepamatotas cerības. Viņa pat norādīja, ka dažās dalībvalstīs notiek cīņa starp ražotāju grupām, kas savā ziņā kļuvusi svarīgāka par cenu jautājumu. Tāpat komisāre atzīmēja, ka pašreizējā krīze var iedragāt ES tēlu pasaulē, ņemot vērā, ka atjaunotas eksporta kompensācijas, kā arī to, ka subsidētie ES lauksaimnieki izlej pienu ielās, kamēr citviet pasaulē cilvēki cieš badu.
Marianna Fišere-Bēla (Mariann Fischer-Boel) kārtējo reizi atzīmēja lēnu, tomēr nepārtrauktu situācijas uzlabošanos piena tirgos.
Avots: “Agra Facts” Nr.77-09, 05.10.2009


 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana