Briseles koridoros lemj par mums

Lauksaimnieku protesti Briselē vērā ņemamus uzlabojumus nepanāk

Inese Galeja, AgroPols
07.10.2009

Lauksaimnieku protesti Briselē vērā ņemamus uzlabojumus nepanāk

Jau gandrīz ierasts, ka lauksaimniecības ministru sēdes pavada protesta akcijas, pat izlejot ielās tonnām piena. Pirmdien zemnieki protestēja pie Eiropas Savienības Padomes ēkas, kur notika dalībvalstu lauksaimniecības ministru ārkārtas sanāksme, kurā Latviju pārstāvēja Zemkopības ministrijas Starptautisko lietu un stratēģijas analīzes departamenta direktors Aivars Lapiņš.
Ministru ārkārtas sanāksme tika sasaukta, lai reaģētu uz vairāku nedēļu garumā rīkotajiem Eiropas zemnieku protestiem. Eiropas piena tirgus lielākā problēma ir tā, ka piedāvājums pārsniedz pieprasījumu, un tādējādi piena cena ir krasi samazinājusies.
Tomēr no Komisijas puses jaunus risinājumus situācijas uzlabošanai piena nozare nesagaidīja, vien tika minēti jau apspriestie un nākamajā lauksaimniecības ministru sanāksmē izskatāmie priekšlikumi. Proti: palielināt valsts atbalsta likmi atsevišķiem piena produktiem, pagarināt intervences iepirkuma periodu, turpināt privāto piena produktu uzglabātāju atbalstu un saglabāt eksporta subsīdijas.
Kā pastāstīja Aivars Lapiņš, visstrīdīgākais jautājums ir par kvotām, tomēr Eiropas Komisija nepiekrīt mainīt ieceri pēc 2014. gada atcelt kvotu sistēmu. Viņš arī pauda cerību, ka 19. oktobrī, kad paredzēta Lauksaimniecības ministru padome, izskanēs vēl kādi piena nozares situācijas uzlabošanas piedāvājumi.

Ārkārtas sanāksmē tika izveidota augsta līmeņa ekspertu grupa, kas vairākus mēnešus analizēs situāciju piena tirgū un apkopos rezultātus. Taču skaidrs, ka lauksaimnieki nevar gaidīt šos mēnešus - piena nozare jāatbalsta jau tagad.

Gaidīsim sanāksmi 19. oktobrī, kas, cerams, viesīs lielāku skaidrību.


 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana