Briseles koridoros lemj par mums

ES Lauksaimniecības komisāre M.F.Bēla padodas un paziņo par finansiālas palīdzības piešķiršanu piensaimniekiem. Vai tai būs praktiska nozīme?

Leta-Nozare
19.10.2009

Eiropas Savienība (ES) gatavojas atvēlēt 280 miljonus eiro (196,7 miljonus latu), lai sniegtu palīdzību finansiālās grūtībās nokļuvušajiem Eiropas piensaimniekiem, pirmdien, 19. oktobrī, paziņoja ES lauksaimniecības komisāre Marianna Fišere Bēla.


ES Lauksaimniecības komisāre M.F.Bēla padodas un paziņo par finansiālas palīdzības piešķiršanu piensaimniekiem. Vai tai būs praktiska nozīme?

Eiropas Savienība (ES) gatavojas atvēlēt 280 miljonus eiro (196,7 miljonus latu), lai sniegtu palīdzību finansiālās grūtībās nokļuvušajiem Eiropas piensaimniekiem, pirmdien, 19. oktobrī,  paziņoja ES lauksaimniecības komisāre Marianna Fišere Bēla.

"Es iztukšošu savas kabatas, un lauksaimniekiem esmu paredzējusi 280 miljonus eiro. Tas ir viss, kas man ir. Man nav speciāli izveidots konts Šveicē vai kur citur," ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē Luksemburgā pavēstīja Bēla.

Tomēr viņa nesniedza sīkākus komentārus, kādā veidā lauksaimniekiem šī palīdzība tiks nodrošināta, vien sakot: "Jūs to varat saukt par piena fondu vai kā vien vēlaties."

Taču komisāre uzsvēra, ka lēmumus par līdzekļu sadali pieņems ES, nevis ES dalībvalstis.

"Lēmumus pieņems Eiropas Komisija. Taču, protams, es uzklausīšu arī dalībvalstis," sacīja Bēla.

Tajā pašā laikā Francijas lauksaimniecības ministrs Bruno Le Mērs pirmdien aicināja ES atcelt piena nozares liberalizāciju.

"Es vēlētos redzēt spēcīgas politiskas pazīmes, ka Eiropa pieņem lēmumu regulēt piena tirgu un atcelt tālāku tā liberalizāciju," intervijā biznesa laikrakstam "Les Echos" sacīja Le Mērs.

Divdesmit viena no 27 ES dalībvalstīm, tostarp Francija un Vācija, jau aicinājušas piena nozarei atvēlēt papildu palīdzību, kas tiktu iegūta no bloka 2010. gada budžeta.

Le Mērs uzsvēra, ka šī 21 valsts arī atbalsta piena tirgus regulēšanu.

Kā ziņots, pagājušā gada novembrī ES lauksaimniecības ministri vienojās par piena kvotu palielināšanu par 1% gadā, tomēr, sākot no 2014. gada, kvotas tiks atceltas.

Taču pēdējo mēnešu laikā piensaimnieki rīkojuši plašas demonstrācijas vairākās Eiropas valstīs, tādējādi protestējot pret zemajām piena iepirkuma cenām, kas kopš 2007. gada dažās valstīs sarukušas par vairāk nekā pusi.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana