Briseles koridoros lemj par mums

Eiroparlaments sniedz savu ieguldījumu krīzes pārvarēšanai ES piena sektorā

Iveta Ķelpe, Eiropas Parlamenta Informācijas biroja Preses nodaļas vadītāja, AgroPols
22.10.2009

Ceturtdien, 22. oktobrī, Eiropas Parlaments atbalstīja divus jaunus likumdošanas priekšlikumus krīzes pārvarēšanai ES piena sektorā. Piešķirot papildus pilnvaras Komisijai tirgus intervencei un papildinot eošo piena pārdošanas kvotu regulējumu.


Eiroparlaments sniedz savu ieguldījumu krīzes pārvarēšanai ES piena sektorā

Ceturtdien, 22. oktobrī, Eiropas Parlaments atbalstīja divus jaunus likumdošanas priekšlikumus krīzes pārvarēšanai ES piena sektorā, ar ko Eiropas Komisija nāca klajā pirmdien. EK priekšlikumu projektus izstrādāja, jo septembra plenārsesijā deputāti pieprasīja veikt papildu pasākumus nozares atbalstam.

ES Lauksaimniecības komisāre Marianna Fšere Bēla pirmdien ar priekšlikumiem iepazīstināja atbildīgās EP komitejas sanāksmē. Komisāre informēja, ka piekrīt arī deputātu prasībai par piena fonda izveidi. Komisijai ir gatava tam piešķirt 280 miljonus eiro, lai gan tas ir mazāk nekā Parlamenta prasītie 300 miljoni eiro.

Deputāti atbalstīja papildu pilnvaras Komisijai iejaukties tirgū - dodot Eiropas Komisijai iespēju ātri pieņemt pasākumus nopietnu tirgus satricinājumu gadījumā, piemēram, ja cenas krasi krīt vai ceļas. Šāda iespēja Eiropas izpildvarai ir dota arī citās lauksaimniecības nozarēs - gaļas un cukura sektorā.

Jauna kvotu kārtība

Otra priekšlikuma mērķis ir dot dalībvalstīm iespēju iegūt vairāk līdzekļu piena tirgus pārstrukturēšanai. Taču normas izpilde būs brīvprātīga.

Pašlaik dalībvalstīm ir iespēja uzpirkt no lauksaimniekiem neizmantotās kvotas, un tās iekasē samaksu par pārsniegtajām. Ja nacionālā kvota ir izsmelta, dalībvalstis maksā nodevu ES budžetā.

Izmaiņas paredz, ka dalībvalstis, ja vēlēsies, varēs noteikt papildu maksājumu lauksaimniekiem, kas pārsniedz kvotu (pie zemākiem kvotu sliekšņiem nekā pašlaik). Rezultātā no pārsniegtajām kvotām dalībvalstīs veidosies lielākas maksājumu rezerves. Taču papildu ienākumi nebūs jāiemaksā ES budžetā, bet gan jāizmanto nozares pārstrukturēšanai.

Deputāti grozījumā arī prasīja, lai pasākumi būtu pagaidu rakstura un spēkā līdz 2010. gadam.

Pasākumi piena nozarē bija nepieciešami, ņemot vērā ar piena iepirkuma cenu kritumu, kas bija pretrunā ar augstajām tirdzniecības cenām. Vairāku ES valstu ražotāji jau vairākus mēnešus prasa Eiropas iestādēm rast risinājumu smagajai situācijai, vienlaikus paužot bažas par plānu atcelt kvotas, tā pakļaujot nozari brīvam tirgum.

Lai izmaiņas stātos spēkā, tās jāapstiprina ES Padomei (lauksaimniecības ministriem).

AgroPols

x

Paroles atgadināšana