Briseles koridoros lemj par mums

Diskutē par iespējām izmantot valsts atbalstu lauksaimniecībā izmantojamo zemju pirkšanai

Inese Galeja, AgroPols
19.11.2009

Rīt, 20.novembrī, Briselē plānota Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksme, kurā notiks diskusija par iespēju atsevišķām ES dalībvalstīm izmantot valsts atbalstu lauksaimniecībā izmantojamo zemju pirkšanai.

Lai veicinātu ģimenes saimniecību lielumā līdz 300 hektāriem aktīvāku veidošanos, Polija izvirzījusi priekšlikumu atļaut izmantot valsts atbalstu lauksaimniecības zemes iegādei, zemju konsolidācijai un lauksaimniecības uzņēmumu paplašināšanai laika posmā no 2010.gada 1.janvāra līdz 2013.gada 31.decembrim.
Latvija paudīs atbalstu Polijas lūgumam atļaut  izmantot valsts atbalstu lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei un uzsvērs, ka arī citām dalībvalstīm (tostarp Latvijai) būtu vajadzīga šāda atbalsta izmantošanas iespēja.

Atbalsts nepieciešams, jo Latvijā ir daudz mazo saimniecību. Tie zemju īpašnieki, kuri nespēj nodrošināt savu īpašumu uzturēšanu, varētu pārdot zemi tiem lauksaimniekiem, kuri ir ieinteresēti to iegādāties. Bez tam Latvijas lauksaimniekiem pašreizējā ekonomiskajā situācijā trūkst brīvu finanšu resursu lauksaimniecības zemes iegādei, bet, kā zinām, kredītiestāžu piedāvātās kredīta procentu likmes aizņēmumam ir pārāk augstas.

Padomes sanāksmē plānota arī diskusija par Padomes lēmumu, ar kuru atļautu laist tirgū produktus, kas satur ģenētiski modificētu (ĢM) kukurūzu. Latvija atkārtoti norādīs, ka neatbalsta priekšlikumu par atļaujas piešķiršanu produktiem, kas satur, sastāv vai ražoti no ĢM kukurūzas, izplatīšanai tirgū. Šo viedokli atbalstījusi arī Latvijas Saeimas Eiropas lietu komisija.

Rīt plānots panākt politisko vienošanos par Eiropas Komisijas priekšlikumu Padomes Regulai par zvejas resursu saglabāšanu, izmantojot tehniskos pasākumus. Regulas projekts nerada papildu problēmas Latvijas zvejas kuģiem, tādējādi Latvija atbalstīs regulas priekšlikumu.

 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana