Briseles koridoros lemj par mums

EP deputāte Vaidere: Andrim Piebalgam ir ļoti labas iespējas iegūt lauksaimniecības komisāra portfeli

Leta-Nozare
27.11.2009

Latvijai patlaban ir ļoti labas iespējas iegūt lauksaimniecības komisāra portfeli jaunajā Eiropas Komisijā (EK), aģentūrai LETA sacīja no Latvijas ievēlētā Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (PS).


Deputāte uzsvēra, ka šis arī būtu visvajadzīgākais portfelis Latvijai no publiski izskanējušajiem, jo, gatavojot jauno finanšu perspektīvu, būtu iespējas panākt mūsu valstij labvēlīgākas izmaiņas.


Politiķe noraidīja iepriekš paustās bažas, ka Latvijai šis portfelis varētu būt apgrūtinošs, jo "Piebalga kungs nav zemnieks". Viņa uzsvēra: Latvijas kandidātam Andrim Piebalgam arī pirms enerģētikas jomas pārraudzīšanas nebija tajā pilnīgu un visaptverošu zināšanu, taču vēlāk viņš sevi labi pierādīja komisāra amatā.


Vaidere apstiprināja, ka aizkulisēs tiek runāts par iespēju Latvijas kandidātam ieņemt šo komisāra amatu, kā arī norādīja, ka parasti šo jomu pārvalda tieši komisāri no mazajām dalībvalstīm.


Viņa uzskata, ka Latvijas valdībai jau vistuvākajā laikā vajadzētu pieprasīt šo portfeli Piebalgam un viņam tas būtu jāpieņem.


EK prezidents Žozē Manuels Barrozu jau nākamnedēļ plāno paziņot komisāru portfeļu sadalījumu jaunajā komisijā,  informēja EK pārstāvniecības Latvijā preses sekretārs Ivars Bušmanis.


Vienlaikus neoficiāla informācija liecina, ka tas varētu notikt pat ātrāk.

Aizkulisēs kā iespējamās Piebalga pārraudzības sfēras joprojām tiek minētas tās pašas, kuras Latvija kā vēlamās norādījusi Barrozu - transporta vai reģionālās attīstības komisāra portfeļi. Tomēr tiek izslēgta iespēja, ka mūsu valsts komisāra amata kandidātam atkārtoti varētu uzticēt pārraudzīt enerģētikas jautājumus.

Netiek izslēgta publiski izskanējusī iespēja Piebalgam uzticēt lauksaimniecības komisāra amatu, jo šo jomu jau tradicionāli iepriekš pārraudzījuši mazo dalībvalstu pārstāvji.

ES ziņu portālam "EurActiv" vairāki avoti norādījuši, ka pats Piebalgs tomēr vislabprātāk ieņemtu paplašināšanās lietu komisāra amatu, taču uz to pretendē arī Slovākijas pašreizējais izglītības, kultūras un jauniešu lietu komisārs Marošs Šefčovičs.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka Piebalgam piedāvāts lauksaimniecības komisāra portfelis, taču no kandidāta nav saņemts atbalsts šādai iespējamībai.

"Latvijas Avīze" iepriekš vēstīja, ka pats Piebalgs bijis visai skeptisks par to, ka viņam varētu piedāvāt lauksaimniecības komisāra amatu. Vaicāts, kā viņš vērtē savas spējas strādāt lauksaimniecības un lauku attīstības komisāra postenī, viņš atbildējis, ka šāds piedāvājums liecinātu par augstu iepriekšējā darba novērtējumu, taču, "lai strādātu šajā postenī, ir jābūt ļoti dziļām un specifiskām zināšanām par nozari, kādu man šobrīd nav", sacījis Piebalgs.

Ja viss norisināsies gludi, jauno komisijas sastāvu EP vajadzētu apstiprināt februārī un pirms tam janvāra vidū varētu notikt komisāru noklausīšanās parlamentā.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana