Briseles koridoros lemj par mums

Jaunās dalībvalstis spriež par atsevišķu tiešmaksājumu deklarāciju

Agnese Krieviņa, AgroPols
15.12.2009

22 ES dalībvalstis pēc Francijas lauksaimniecības ministra Bruno Lemēra (Bruno Le Maire) iniciatīvas tikušās Parīzē un parakstījušas kopēju deklarāciju par KLP nākotni. No deklarācijas izriet, ka, ņemot vērā notiekošās klimata pārmaiņas, globālo politikas un pārtikas nodrošinājuma nestabilitāti, lielās svārstības pasaules tirgos, kā arī pārtikas krīzes aktualizēšanos, tikai ambicioza, Eiropas līmenī noteikta lauksaimniecības politika ar atbilstošiem resursiem spēs nodrošināt Eiropas neatkarību.

Kuluāros tiek runāts, ka šī deklarācija ir atbilde uz atklātībā nonākušo budžeta pārskatīšanas projekta tekstu, tāpēc deklarācija uzsver KLP nozīmīgo un daudzfunkcionālo lomu, kas šķietami aizmirsta, runājot par nākotnes politikas prioritātēm. Tāpat tiek norādīta atbilstošu resursu nepieciešamība, lai sasniegtu ambiciozos lauksaimniecības politikas mērķus. Deklarācija skar tādus mērķus kā Eiropas pārtikas modeļa izveidošanu atbilstošiem līdzekļiem, kas ļautu lauksaimniekiem labāk reaģēt uz situāciju tirgū, vides izaicinājumu risināšanu, kā arī sabiedrības kopējo vajadzību nodrošināšanu.

Tomēr dalībvalstu viedokļi atšķīrušies jautājumā par nevienlīdzības samazināšanu attiecībā uz tiešmaksājumiem. Deklarācijas teksts vispārīgi paredz izskatīt tiešmaksājumu sistēmas attīstības iespējas, ar mērķi vairot tiesiskumu ES līmenī, kas nodrošinātu vienlīdzīgu attieksmi pret visiem.

Ņemot vērā pastāvošās jauno un “veco” dalībvalstu domstarpības par Parīzes deklarācijas nostāju tiešmaksājumu līmeņa izlīdzināšanā, pēc Polijas iniciatīvas 12 jaunās dalībvalstis līdztekus ES Lauksaimniecības ministru padomei 15. decembrī paredzējušas tikties Briselē, lai vienotos par atsevišķu deklarāciju. Visdrīzāk šī deklarācija stingrāk uzstās uz KLP budžeta apjoma un intervences mehānismu saglabāšanu arī pēc 2013. gada, tajā pašā laikā akcentējot to, ka nepieciešama godīgāka un vienlīdzīgāka attieksme saistībā ar tiešmaksājumiem.

Avots: “Agra Facts” Nr. 100-09, 11.12.2009.

 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana