Briseles koridoros lemj par mums

Lauksaimniecības ministru padome šogad pirmoreiz

Agnese Krieviņa, AgroPols
20.01.2010

18. janvārī notikusi šogad pirmā Lauksaimniecības ministru padome, kas ir arī pirmā sanāksme Spānijas prezidentūras laikā. Tāpēc Spānija iepazīstināja ar savas prezidentūras prioritātēm, no kurām galvenās ir KLP pēc 2013. gada, ES lauksaimniecības un pārtikas sektora konkurētspēja, kā arī sieviešu loma laukos. Kopumā Spānija savā prezidentūras laikā centīsies uzsvērt lauksaimniecības kā stratēģiskā sektora nozīmību, kas nodrošina pilnvērtīgu un augstas kvalitātes pārtiku, rada nodarbinātības iespējas, kā arī palīdz risināt jaunos izaicinājumus. Cita starpā Spānija plāno aplūkot arī investīcijas izpētē un inovācijās, Eiropas produkcijas noieta vietu paplašināšanu, pašreizējās PTO sarunas, situāciju piena tirgū, likumdošanas vienkāršošanu un dzīvnieku labturību.


Pirmdien ministru diskusijās dominējusi tēma “Pārtikas piedāvājuma ķēdes funkcionēšana”. Kopumā dalībvalstis ir vienisprātis, ka pārtikas ķēdes darbību nevar atstāt tikai tirgus spēku ietekmē vien, taču viedokļi dalās par to, cik lielā mērā jānosaka politikas ietekme, un vai valstu iejaukšanās veicama nacionālajā vai ES līmenī. Saistībā ar tirgus caurspīdīguma nodrošināšanu, lielākā daļa dalībvalstu domā, ka jānodrošina labāka tirgus cenu pieejamība, taču arī šeit aktualizējas jautājums par cenu monitoringu ES vai nacionālajā līmenī. Tāpēc arī Lielbritānija iepazīstināja ar pārtikas veikalu labas darbības kodeksu (tas stāsies spēkā februārī), kā arī minēja nacionālā ombudsmena izveidošana piemēru, kas liecina par jautājumu risināšanu nacionālajā līmenī. Runājot par lauksaimnieku spēju ietekmēt, vairākas delegācijas atkārtoti uzsvērušas nepieciešamību palielināt ražotāju organizāciju lomu, kā arī norādījušas uz īpaša regulējuma nepieciešamību, kas nodrošinātu to, ka pievienotā vērtība piedāvājuma ķēdē dalībniekiem tiek sadalīta taisnīgi.


Līdzās Latvijai aktuālajam jautājumam par cūku importu uz Krieviju, kur Komisija norāda uz ierobežotām situācijas ietekmēšanas iespējām, starp galvenajiem jautājumiem padome apsprieda arī iespējas palielināt cukura eksportu virs pašreizējām PTO saistībām 1,374 milj. t apmērā. Komisāre atzina, ka saprotot pašreizējo situāciju, kad ES labās ražas dēļ ir cukura pārpalikums, bet citviet pasaulē vērojams cukura deficīts, taču uzsvēra ES starptautiskās saistības. Tāpat viņa paskaidroja, ka uzdevusi Komisijas juristiem līdz mēneša beigām sniegt skaidrojumu, kādas varētu būt šo saistību pārsniegšanas sekas.

 

Avots: “Agra Facts” Nr. 04-10, 18.01.2010.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana