Briseles koridoros lemj par mums

EK dod atļauju ģenētiski modificētu kartupeļu audzēšanai Eiropā

Leta-Nozare
03.03.2010

Eiropas Komisija (EK) otrdien [2. martā] deva atļauju ģenētiski modificētu kartupeļu audzēšanai Eiropā, kā arī trīs ģenētiski modificētu kukurūzas produktu tirdzniecībai Eiropā. Apstiprinot Vācijas ķīmijas industrijas giganta BASF izstrādāto kartupeļu "Amflora" audzēšanu ES, komisija pirmo reizi 12 gados devusi atļauju ģenētiski modificētu kultūru audzēšanai blokā.


EK dod atļauju ģenētiski modificētu kartupeļu audzēšanai EiropāEiropas Komisija (EK) otrdien [2. martā] deva atļauju ģenētiski modificētu kartupeļu audzēšanai Eiropā, kā arī trīs ģenētiski modificētu kukurūzas produktu tirdzniecībai Eiropā.

Apstiprinot Vācijas ķīmijas industrijas giganta BASF izstrādāto kartupeļu "Amflora" audzēšanu ES, komisija pirmo reizi 12 gados devusi atļauju ģenētiski modificētu kultūru audzēšanai blokā.

Līdz šim ES tika atļauts audzēt tikai ģenētiski modificētu kukurūzu "MON 810", kas tika apstiprināta 1998. gadā.

EK otrdien arī devusi atļauju trīs ģenētiski modificētu kukurūzas produktu tirdzniecībai Eiropas tirgū, bet ne to audzēšanai.

Ģenētiski modificētu produktu laišana Eiropas tirgū jau gadiem ir niknu diskusiju temats.

EK savā paziņojumā uzsver, ka "Amflora" kartupeļu šķirne tiks audzēta tikai "rūpnieciskai lietošanai", tostarp dzīvnieku barībai, nevis cilvēku patēriņam.

ES pārtikas drošības aģentūra kartupeļus "Amflora" ir atzinusi par drošu visāda veida lietošanai.

"Amflora" ir izstrādāta, lai iegūtu rūpniecisko cieti, kas tiek izmantota, piemēram, papīra ražošanā. Kartupeļu šķirne ir arī modificēta, lai iegūtu tīru amilopektīna cieti. Parastajos kartupeļos rodas amilopektīna un amilozes sajaukuma ciete.

Taču jaunā kartupeļu šķirne arī satur marķiera gēnu, kas ir rezistents pret antibiotikām, pastiprinot vides aktīvistu bažas par ģenētiski modificētās šķirnes iespējamu sajaukšanos ar parasto kartupeļu šķirnēm.

EK lēmums jau izraisījis niknu vides aizstāvju un vairāku Eiropas valstu ministru reakciju.

Vides aizsardzības grupa "Zemes draugi" norādīja, ka "Amfloras" kartupeļi "satur pretrunīgi vērtētu antibiotiku rezistences gēnu, un nav iespējams garantēt, ka tas nenonāks pārtikas ķēdē".

"Jaunais komisārs, kura uzdevums ir aizsargāt patērētājus, vienā no saviem pirmajiem lēmumiem ignorē sabiedrisko domu un bažas par drošību, lai apmierinātu pasaules lielāko ķīmijas kompāniju," norādīja "Zemes draugu" ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) eksperte Heike Moldenhauere.

Eiropas Parlamenta "zaļo" partija pauda šoku par EK lēmumu.

ĢMO kartupeļa audzēšanas apstiprināšana "ir pliķis sejā tiem 70% [ES] patērētāju, kas ir pret ģenētiski modificētu pārtiku, kā arī ir pretrunā ar Eiropas Parlamenta nostāju šajā jautājumā", sacīja Vācijas zaļo partijas deputāts Martins Hauzlings.

Arī Itālijas Lauksaimniecības ministrija pauda nosodījumu EK lēmumam un solīja meklēt iespējas, kā to apstrīdēt.

"Mēs esam pret EK šodienas lēmumu atļaut ģenētiski modificētu kartupeļu audzēšanu. Mēs ne tikai esam pret šo lēmumu, bet mēs vēlamies uzsvērt, ka nepieļausim apdraudēt dalībvalsts suverenitāti šajā jautājumā. No mūsu puses mēs turpināsim aizsargāt tradicionālo lauksaimniecību un pilsoņu veselību," teikts Itālijas Lauksaimniecības ministrijas paziņojumā.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana