Briseles koridoros lemj par mums

EP daudzsološais priekšlikums par atbalsta palielinājumu lauksaimniecībai līdz 95% uz Latviju nemaz neattieksies

Aija Zariņa, AgroPols
14.12.2011

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti 13. decembrī Briselē apstiprināja priekšlikumu atbalstīt ES finansējuma likmes palielināšanu lauku attīstības programmai Latvijā, nosakot par pienākumu ES segt līdz 95% no lauku attīstības projektu publiskā finansējuma Latvijā, Grieķijā, Īrijā, Portugālē un Rumānijā, tādējādi veicinot ekonomikas atgūšanos no krīzes. Sagaidāms, ka Padome tuvākajā laikā varētu oficiāli piekrist lēmumam, un līdz ar to regulu varētu parakstīt līdz pašreizējās plenārsesijas beigām Strasbūrā (līdz 16. decembrim). Jaunie noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas ES Oficiālajā vēstnesī.
Tomēr, lai gan piedāvājums izskatās daudzsološs, patiesībā uz Latviju tas nemaz neattiecas, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja Zemkopības ministrijas (ZM) Lauku attīstības atbalsta departamenta Fondu uzraudzības un informācijas koordinācijas nodaļas vadītāja Inese Pastare. Tā kā Latvijai Maksājumu bilanču mehānisma palīdzība tika piešķirta no 2009. gada 23. janvāra līdz 2011. gada 22. decembrim, brīdī, kad priekšlikums būs pieejams, Latvija vairs nebūs iekļauta palīdzības programmā un atbalstu vairs nevarēs izmantot.

"Tiklīdz būsim "ārā" no maksājumu bilances mehānisma, mums šis atbalsts vienkārši vairs nav pieejams. EP to ļoti labi zina, un esam arī lūguši, lai Latviju "ņem ārā" no šī priekšlikuma, tomēr tas diemžēl nav izdarīts," sacīja Pastare.

Turklāt priekšlikumā ir paslēpti arī "zemūdens akmeņi", kas būtībā nozīmē kopējā projektu īstenošanai pieejamā publiskā finansējuma samazināšanos, nevis pieaugumu.

"Pieņemot EK priekšlikumu, varētu izveidoties situācija, kas apdraudētu iespēju finansēt programmēšanas perioda laikā uzņemtās saistības arī atbalsta pasākumos, kuru ietvaros uzņemto saistību apjoms tuvojas 100%. Šāda situācija varētu rasties tādēļ, ka, palielinoties ES finansējuma likmei no pašreizējā apmēra 75% līdz 95%, valstij būtu jānodrošina mazāks līdzfinansējums. Rezultātā samazinātos arī kopējais projektu īstenošanai pieejamais publiskais finansējums," sacīja Pastare.

Patlaban Lauku attīstības programmā pieejamais publiskais finansējums 2007.-2013. gadam ir 970 501 401 lats, un no tiem dažādu projektu īstenošanai rezervēti aptuveni 93%.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana