Briseles koridoros lemj par mums

Straujuma Briselē aizstāv Latvijas lauksaimniecības interesēm atbilstošu ES tirgus kopējo organizāciju

Ilze Vabole, AgroPols
24.01.2012

23. janvārī zemkopības ministre Laimdota Straujuma piedalījās Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē Briselē, kurā apsprieda priekšlikumus grozījumiem regulā, kas attiecas uz dažādiem ES tirgus kopējās organizācijas aspektiem un instrumentiem un to uzlabošanu – tirgus intervenci, privāto uzglabāšanu, cukura ražošanas kvotām, atbalstu augļu un dārzeņu ražotāju grupām, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē zemkopības ministre Laimdota Straujuma pauda Latvijas viedokli, ka cukura ražošanas kvotas ir jāatceļ, sākot ar 2015. gada 1. oktobri, kā to paredz Eiropas Komisijas (EK) piedāvājums.

Savukārt attiecībā uz krīžu vadības instrumentiem zemkopības ministre norādīja, ka tiem ir jābūt efektīviem un ātri reaģēt spējīgiem līdzekļiem ārkārtas stāvokļa novēršanai un tirgus radītā šoka absorcijai un amortizācijai.

Sēdes laikā citu ES dalībvalstu lauksaimniecības un zivsaimniecības ministriem neoficiāli tika iesniegta 20. janvārī Berlīnē Latvijas, Igaunijas un Lietuvas zemkopības ministru un triju Baltijas valstu lauksaimnieku nevalstisko organizāciju vadības pārstāvju parakstītā kopīgā deklarācija „ Par godīgu Kopējo lauksaimniecības politiku visām Eiropas Savienības dalībvalstīm”. Deklarācijā Baltijas valstis pieprasa, lai, sākot ar Eiropas Savienības (ES) nākošā daudzgadu finansēšanas perioda no 2014. līdz 2020. gadam pirmo dienu būtu nodrošināti taisnīgi un godīgi konkurences apstākļi visā ES tirgū un visu ES dalībvalstu lauksaimnieki saņemtu līdzvērtīgus tiešos maksājumus.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana