Briseles koridoros lemj par mums

Straujuma aicina ES samazināt administratīvo slogu un obligātos maksājumus kautuvēm un pārtikas apritē iesaistītiem uzņēmējiem

Aija Zariņa, AgroPols
24.01.2012

24. janvārī zemkopības ministre Laimdota Straujuma tikās ar Eiropas veselības un patērētāju aizsardzības komisāru Džonu Dalī, lai paustu Latvijas viedokli divos svarīgos jautājumos: kautuvju laboratoriju akreditācija trihinelozes izmeklēšanai un par oficiālās kontroles maksas iekasēšanu pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmējiem, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

Tikšanās laikā zemkopības ministre komisāram Džonam Dalī uzsvēra nepieciešamību pēc 2013. gada atcelt regulas prasību, kas šobrīd mazām kautuvēm palielina administratīvo slogu un izdevumus, nosakot obligātu kautuves akreditāciju trihinelozes laboratoriskiem izmeklējumiem. Latvija jau ir iesniegusi Eiropas Komisijai priekšlikumus nepieciešamajiem grozījumiem, kas skar kautuvju laboratoriju akreditāciju, piemērojot atkāpes mazajām laboratorijām, un lūdz rast iespēju piemērot atzīšanas procesu, ko veic kompetentā iestāde vai references laboratorija vai abas kopā. Eiropas veselības un patērētāju aizsardzības komisārs Džons Dalī sarunas laikā pauda izpratni par zemkopības ministres ierosinājumiem un ministre no komisāra saņēma apliecinājumu, ka Latvijas viedoklis tiks ņemts vērā, lai nākotnē rastu optimālu risinājumu esošajai problēmai.

Tāpat komisāram tika pausts Latvijas viedoklis par oficiālās kontroles finansēšanas kārtību pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem, par ko šobrīd ES ir sāktas diskusijas. „Regulā jānosaka vienīgi oficiālās kontroles pamatprincipi un minimālie kritēriji, taču oficiālās kontroles maksas noteikšana un apmērs jāatstāj katras dalībvalsts ziņā, kas ļautu dalībvalsts oficiālās kontroles iestādei iekasēt samaksu par veikto oficiālo kontroli pēc vienotiem principiem un atbilstoši faktiskajām kontroles izmaksām dalībvalstī vai to daļēji līdzfinansēt no valsts budžeta,” komisāram Džonam Dalī sacīja Laimdota Straujuma.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana