Briseles koridoros lemj par mums

ASV un ES vienojas par savstarpēju bioloģisko produktu atzīšanu

Mārīte Gailīte, Ilze Vabole, AgroPols
17.02.2012

15. februārī parakstīta vienošanās starp ASV un ES par savstarpēju bioloģiski ražoto produktu atzīšanu. Sākot ar 2012. gada 1. jūniju, Eiropā vai ASV sertificētus bioloģiskos produktus varēs tirgot kā bioloģiskus produktus abos šajos reģionos. Eiropas Lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Dačans Čološs, ASV Lauksaimniecības sekretāra vietniece Ketlīna Merigena un ASV tirdzniecības pārstāvju galvenais sarunu vedējs lauksaimniecības lietās vēstnieks Isi Sidiki parakstīja oficiālās vēstules, ar kurām izveido šo partnerību. Vienošanās tika parakstīta starptautiskās bioloģiskās lauksaimniecības izstādes BioFach ietvaros, kas ir lielākā bioloģisko produktu tirdzniecības izstāde pasaulē.

Līdz šīm, lai varētu eksportēt bioloģisko produktus no ES uz ASV vai otrādi, tos vajadzēja sertificēt gan pēc ES, gan pēc ASV prasībām, kas nozīmēja ražotājam un eksportētajam dubultas izmaksas, papildus dokumentu kārtošanu un auditus. Vienošanās atvieglos savstarpējo eksportu un veicinās bioloģisko produktu patēriņu abos okeāna krastos. Kopējais bioloģisko produktu apgrozījums ASV un ES-27 pērn pārsniedza 43 miljardus EUR un tas katru gadu pieaug. Šī vienošanās atvieglos darbu un palielinās produkta noieta iespējas tieši maziem un vidējiem bioloģiskiem ražotājiem, jo tieši viņiem sertificēšanās pēc divām nedaudz atšķirīgām shēmām bija sevišķi sarežģīta un dārga.

“Šī vienošanās ir ar divkāršu pievienoto vērtību. No vienas puses, samazinoties birokrātijai un izmaksām, bioloģiskajiem lauksaimniekiem un pārtikas ražotājiem būs vieglāk piekļūt ASV un ES tirgiem, un šajā nozarē pieaugs konkurence. Turklāt tā uzlabos bioloģiskajiem produktiem piemērojamo normu caurspīdīgumu un vairos patērētāju uzticēšanos, kā arī mūsu bioloģiskās pārtikas un produktu atpazīstamību ,“ minēja par Lauksaimniecību un lauku attīstību atbildīgais eirokomisārs Dačans Čološs. “ Šī partnerība ir būtisks solis, kas ES un ASV lauksaimnieciskās tirdzniecības sakarus ievirza jaunā sadarbības līmenī .”

“ Šī partnerība apvieno bioloģiskos lauksaimniekus un uzņēmumus abos Atlantijas okeāna krastos, piedāvājot virkni jaunu tirgus iespēju ,” teica ASV lauksaimniecības sekretāra vietniece K. Merigena. “ Tas ir ieguvums Amerikas ekonomikai un prezidenta Obamas īstenotajai darbvietu stratēģijai. Šī partnerība pavērs jaunus tirgus Amerikas lauksaimniekiem un fermeriem, radīs vairāk iespēju mazajiem uzņēmumiem un labus darba piedāvājumus ASV iedzīvotājiem saistībā ar bioloģisko produktu iepakošanu, nosūtīšanu un tirdzniecību .”

 “ Šis ir nozīmīgs solis mūsu divpusējo tirdzniecības attiecību stiprināšanā ," piebilda vēstnieks Isi Sidiki. “ Esmu pārliecināts, ka šī vienošanās atvieglos un stimulēs lauksaimniecības produktu tirdzniecību starp Eiropas Savienību un ASV, tādējādi radot vairāk darbvietu šajā gan Amerikai, gan Eiropai nozīmīgajā nozarē .”

Avots: http://p147865.webspaceconfig.de/typo3/index.php?id=45&tx_ttnews%5Btt_news%5D=1529&cHash=1b923014438b0a155d4c4ed769051988; http://www.es.gov.lv 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana