Briseles koridoros lemj par mums

Eiropas Komisija vēstulē sola aktīvi risināt jautājumu par dzīvo lauksaimniecības dzīvnieku importa aizlieguma atcelšanu uz Krieviju

Ilze Vabole, AgroPols
26.03.2012

Kā informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece, Zemkopības ministre Laimdota Straujuma saņēmusi Eiropas Komisijas (EK) veselības un patērētāju aizsardzības komisāra Džona Dalī vēstuli, kas nosūtīta Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu lauksaimniecības ministriem, par Krievijas aizliegumu importēt dzīvus lauksaimniecības dzīvniekus, tajā skaitā dzīvas cūkas, un dzīvnieku produktus no ES dalībvalstīm. Komisārs Džons Dalī vēstulē vērš dalībvalstu lauksaimniecības ministru uzmanību uz nepieciešamību saglabāt kopējo ES pozīciju saistībā ar trešo valstu uzliktajiem tirdzniecības ierobežojumiem, kas tieši vai netieši saistīti ar Šmalenberga vīrusu izplatību ES. Komisārs uzsver, ka ES dalībvalstīm ir jānodrošina saskaņota un vienota pieeja šajā jautājumā, lai sniegtu pārliecību par ES produktu drošumu trešo valstu tirdzniecības partneriem.

Kā norādīts vēstulē, kopumā Krievijas pieņemtais importa aizliegums ir nesamērīgs un nepamatots un Krievijas atzītajām Pasaules Tirdzniecības Organizācijas (PTO) saistībām vajadzētu novērst šādu prasību piemērošanu, kaut arī vēl šobrīd Krievijai tās nav juridiski saistošas.

Apzinoties jautājuma svarīgumu, komisārs Džons Dalī kopā ar EK attiecīgajiem dienestiem apņēmies aktīvi sadarboties ar Krievijas atbildīgajām iestādēm un meklēt risinājumus, lai Krievijas uzliktais importa aizliegums tiktu atcelts. Tāpat šo jautājumu apņēmies risināts arī EK Tirdzniecības komisārs Karels de Gučs kopā ar Krievijas kolēģiem, uzsverot importa aizlieguma nopietnību Krievijas akceptēto PTO saistību kontekstā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana