Briseles koridoros lemj par mums

Eiropas Parlamenta Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejas sēdē deputāti atbalsta papildu valsts tiešo maksājumu saņemšanu Latvijas zemniekiem

Ilze Vabole, AgroPols
09.05.2012

Otrdien, 8. maijā, Briselē notika Eiropas Parlamenta (EP) Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejas sēde, kuras laikā izskatīja priekšlikumu EP un Padomes regulai, ar ko groza Padomes regulu (EK) Nr. 73/2009 attiecībā uz tiešo maksājumu piemērošanu lauksaimniekiem 2013. gadā, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Komitejas sēdē izskatīja arī Latvijas iesniegto priekšlikumu atļaut jaunajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm no nacionālā finansējuma piemaksāt pie tiešajiem maksājumiem 2013. gadā. Pateicoties arī deputātes Sandras Kalnietes iniciatīvai un darbībai Eiropas Parlamentā, sēdes laikā vairākums deputātu atbalstīja šo priekšlikumu. Šodien pieņemtie grozījumi tiešo maksājumu regulā tiks skatīti kādā no tuvākajām EP plenārsēdēm, kā arī tiks sāktas diskusijas vienošanās panākšanai starp Padomi, Eiropas Parlamentu un Eiropas Komisiju.

Lai 2013. gadā saglabātu tiešo maksājumu apjomus 2012. gada līmenī un izvairītos no krasa lauksaimnieku ienākumu samazinājuma,nepieciešams noteikt pielāgošanās mehānismu, paredzot iespēju no valsts budžeta piešķirt pārejas nacionālo atbalstu lauksaimnieku ienākumu stabilitātes saglabāšanai.

Jau ziņojām, ka Zemkopības ministrija turpina aicināt un organizēt EP deputātu vizītes Latvijā, lai klātienē stāstītu un iepazīstinātu par Latvijas situāciju, lai pamatotu lauku attīstības politikas finansējuma un tiešo maksājumu izlīdzināšanas nepieciešamību.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana