Briseles koridoros lemj par mums

Straujuma: Priekšā vēl ir daudz darba, lai tuvāko sešu mēnešu laikā pietuvinātos ES vidējam tiešo maksājumu apmēram

Ilze Vabole, AgroPols
26.06.2012

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma kopā ar premjerministru Valdi Dombrovski, Eiropas Parlamenta deputātiem, kā arī Baltijas valstu lauksaimnieku nevalstiskajām organizācijām ir aktīvi iestājusies par taisnīgu tiešo maksājumu nodrošināšanu, panākot daļēju vienošanos ar Eiropas Parlamentu par 65% no ES vidējā tiešo maksājumu līmeņa nodrošināšanu Latvijas lauksaimniekiem, kas nozīmē, ka no 2014. līdz 2020. gadam vietējie lauksaimnieki kopumā saņems jau 1,7 miljardus eiro miljonu eiro, informēja zemkopības ministres padomnieks Andis Blinds. Lai arī Eiropas Parlamenta piedāvājums ir priekšlikumu stadijā, ministre ir apņēmusies darbu turpināt un cer, ka līdz gada beigām tiks sasniegts arī 80% tiešo maksājumu līmenis.

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma sacīja: „Lai arī šobrīd esam uzņēmuši pareizu virzienu, ir jāapzinās, ka mums priekšā vēl ir daudz darba, lai tuvāko sešu mēnešu laikā sasniegtu sākotnēji izvirzīto mērķi un pietuvinātos ES vidējam tiešo maksājumu apmēram. Uzskatu, ka visās ES dalībvalstīs ir jābūt izlīdzinātam tiešo maksājumu līmenim, lai lauksaimniekiem nodrošinātu vienlīdzīgus konkurences apstākļus. Situāciju, ka Latvijai ir viszemāko tiešo maksājumu apjoms ne vien starp Baltijas valstīm, bet arī visā ES, nav pieļaujama. Paldies visiem, kas ir iesaistījušies šā kopīgā mērķa sasniegšanā, īpaši Latvijas zemniekiem, kas viennozīmīgi ir aktīvākie no Baltijas valstīm un sniedz lielu atbalstu ierēdņiem un politiķiem.”

Jau šonedēļ, 28. jūnijā Eiropadomes sanāksmes laikā plānota Baltijas valstu lauksaimnieku organizāciju protesta akcija par vienlīdzīgiem tiešajiem maksājumiem un tās laikā plānots iesniegt Eiropas Parlamenta prezidentam Martinam Šulcam trīs Baltijas valstu lauksaimnieku organizāciju petīciju un savāktos parakstus par godīgiem un taisnīgiem tiešajiem maksājumiem. Kopā ar lauksaimniekiem uz Briseli dosies arī zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana