Briseles koridoros lemj par mums

Latvija - no govju enzootiskās leikozes oficiāli brīva valsts

Ilze Vabole, AgroPols
04.07.2012

Eiropas Komisijas (EK) Pastāvīgās pārtikas un dzīvnieku veselības komitejas Dzīvnieku veselības un labturības, kontroles un importa nosacījumu sekcijas sanāksmē 3. jūlijā Briselē vienbalsīgi atbalstīts EK lēmums piešķirt Latvijai oficiāli brīvas valsts statusu no govju enzootiskās leikozes, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

Līdz ar EK Pastāvīgās pārtikas un dzīvnieku veselības komitejas Dzīvnieku veselības un labturības, kontroles un importa nosacījumu sekcijas lēmumu ir apstiprināts fakts, ka Latvijā ir efektīvi īstenota govju enzootiskās leikozes apkarošanas un uzraudzības programma, kas ir viens no galvenajiem nosacījumiem dzīvnieku brīvai pārvietošanai un tirdzniecībai gan Latvijā, gan Eiropas Savienības (ES) teritorijā, kā arī eksportam uz trešajām valstīm.

Līdz ar šā lēmuma pieņemšanu Latvija kļūst par pirmo no Baltijas valstīm, kuru EK ir atzinusi par oficiāli brīvu valsti no govju tuberkulozes, govju brucelozes un govju enzootiskās leikozes.

Šāds statuss Latvijai ļaus ievērojami samazināt ikgadējo profilaktisko izmeklējumu apjomu, kas bija nepieciešami slimības apkarošanas procesā un oficiāli brīvas valsts statusa iegūšanai, liekot uzsvaru vairs tikai uz tiem izmeklējumiem, kas nepieciešami no minētajām saslimšanām brīvas valsts statusa saglabāšanai. Turklāt, līdz ar valsts brīvā statusa iegūšanu, Latvijai tiek piemērotas atvieglotas prasības attiecībā uz dzīvu dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes produkcijas tirdzniecību gan ES tirgū, tā arī eksportam uz valstīm ārpus ES.

Govju enzootiskā leikoze ir hroniska, neārstējama liellopu infekcijas slimība, kas Latvijā sastopama vairākus gadu desmitus. Pēdējo desmit gadu laikā vien šī slimība konstatēta 2822 liellopu novietnēs un slimības apkarošanas pasākumu ietvaros likvidēti vairāk nekā 5700 liellopi, savukārt slimo dzīvnieku atklāšanai veikti 1,9 miljoni laboratorisko izmeklējumu.

Govju enzootiskās leikozes apkarošanas un uzraudzības programmu Latvijā īsteno Pārtikas un veterinārais dienests. Laika posmā no 2005. līdz 2010. gadam šo programmu līdzfinansējusi arī ES.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana