Briseles koridoros lemj par mums

Jaunajā Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fondā jāparedz atbalsts zvejas kuģu modernizācijai un investīcijas zivju produktu apstrādei

Ilze Vabole, AgroPols
25.09.2012

25. septembrī Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē Briselē turpinājās diskusijas par nosacījumiem Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda (EJZF) finansējuma saņemšanai laika posmā no 2014. līdz 2020. gadam, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece. Zemkopības ministre Laimdota Straujuma diskusijas laikā uzsvēra, ka EJZF ir jāparedz atbalsts zvejas kuģu modernizācijai un investīcijas zivju produktu apstrādei.

Laimdota Straujuma norādīja, ka EJZF atbalsta mehānismiem ir jābūt elastīgiem un ES dalībvalstīm ir jādod plašākas izvēles un rīcības iespējas atbalsta pasākumu īstenošanā un finansējuma sadalē dažādām prioritātēm. Tā kā Latvijas zvejas flote ir novecojusi un ir nepieciešams uzlabot zvejniecības konkurētspēju un veicināt investīciju piesaisti šai nozarei, Laimdota Straujuma pauda Latvijas nostāju, ka EJZF ir jāsniedz iespējami plašs atbalsts zvejas kuģu modernizācijai, tostarp arī zvejas kuģu dzinēju nomaiņai. Tāpat no EJZF nepieciešams sniegt būtisku atbalstu investīcijām zivju produktu apstrādē, kas būtu nozīmīgs sociālekonomisks atbalsta pasākums, jo veicinātu iedzīvotāju nodarbinātību piekrastes reģionos.

„Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fondam ir jāsniedz atbalsts saimnieciskās darbības sekmēšanai un zivsaimniecības nozares rentabilitātes paaugstināšanai, jo zivsaimniecībai ir būtiska loma Latvijas tautsaimniecībā un iedzīvotāju nodarbinātībā,” uzsver zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

EJZF, sākot ar 2014. gadu, aizstās līdzšinējo Eiropas Zivsaimniecības fondu un vairākus citus ES finanšu instrumentus.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana