Briseles koridoros lemj par mums

Spānijas un Itālijas lauksaimniecības ministri neatbalsta vispārīgu tiešmaksājumu pārdali, taču izprot Baltijas situāciju

Ilze Vabole, AgroPols
23.10.2012

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma Luksemburgā tikās ar Itālijas lauksaimniecības, pārtikas un mežsaimniecības ministru Mario Kataniu (Mario Katania) un Spānijas lauksaimniecības, pārtikas un vides ministru Migelu Ariasu Kanjeti (Miguel Arias Canete), informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

Ar abiem ministriem pārrunāta ES Kopējās lauksaimniecības politikas nākotnē pēc 2013. gada, zemkopības ministrei Laimdotai Straujumai pamatojot nepieciešamību no 2014. gada ieviest taisnīgu tiešo maksājumu sistēmu visu ES dalībvalstu lauksaimniekiem.

Itālijas lauksaimniecības, pārtikas un mežsaimniecības ministrs un Spānijas lauksaimniecības, pārtikas un vides ministrs atzina, ka vispārīga tiešmaksājumu pārdale starp ES valstīm šobrīd nav atbalstāma, taču Baltijas valstu gadījumu, kur ir viszemākais tiešmaksājumu līmenis, viņi izprot un uzskata, ka tam ir jāmeklē risinājums. Itālijas un Spānijas ministri arī atzina, ka turpmāk, aprēķinot tiešo maksājumu apjomu ES dalībvalstu lauksaimniekiem, vairs nedrīkst pamatoties uz novecojušiem datiem.

„Lai nodrošinātu vienlīdzīgāku konkurenci Eiropas Savienības lauksaimnieku starpā, dalībvalstīm ir jāievēro savstarpēja solidaritāte, kas turpmāk novērstu milzīgās atšķirības šobrīd netaisnīgajā tiešmaksājumu sadalījumā. Esmu gandarīta, ka Baltijas valstu viedoklis šajā jautājumā ir vienots. Tas dod cerību, ka citas Eiropas Savienības dalībvalstis mūsu viedokli respektēs,” uzsvēra zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana