Briseles koridoros lemj par mums

Sandra Kalniete prasa atļaut papildu atbalstu zemniekiem no Latvijas valsts budžeta

Ilze Vabole, AgroPols
06.09.2013

Deputāte Sandra Kalniete Eiropas Parlamentā (EP) virza likumprojektu, kas atļautu 2014. gadā līdzās Eiropas Savienības tiešmaksājumiem Latvijas zemniekiem sniegt atbalstu arī no Latvijas valsts budžeta, informēja parlamentārais asistents Mārtiņš Spravņiks. Eiropas Komisijas sagatavotais regulas projekts šādu iespēju neparedz, tāpēc Kalniete ir iesniegusi attiecīgus likumprojekta grozījumus un aizstāvēs tos EP Lauksaimniecības komitejā.

Latvijas valdība arī līdz šim ir sniegusi atbalstu zemniekiem, lai palielinātu tiešo maksājumu lielumu un valsts budžetā līdzekļi šim mērķim ir ieplānoti arī 2014. gada budžetā. Tomēr Eiropas Komisija regulas projektā, pretēji Eiropas Savienības Padomē lemtajam, šādu iespēju nav paredzējusi.

Sandra Kalniete: "Esmu sašutusi par Eiropas Komisijas rīcību. Projekts neatbilst tām vienošanām, kas iepriekšējos KLP reformas sarunu posmos tika sasniegtas. Latvija rēķinājās ar komisāra Čološa solīto, ka mēs drīkstēsim piemaksāt, tāpēc nepieciešamo naudas apjomu valdība ir paredzējusi budžetā. Mūsu zemnieki saņem vismazākos tiešos maksājumus, tādēļ ir ļoti svarīgi zemniekus atbalstīt no valsts budžeta. Tagad būs jāiegulda liels darbs, lai pārliecinātu Parlamentu šādu normu paredzēt. Esmu apņēmības pilna, jo manis iesniegtos grozījumus ir līdzparakstījuši ietekmīgi Lauksaimniecības komitejas deputāti."

Pēc iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) Latvijai un citām mazajām dalībvalstīm tika atļauts līdz 2012. gada beigām veikt piemaksas pie tiešajiem maksājumiem, lai mazinātu to atšķirības. Pirms gada EP Lauksaimniecības komiteja atbalstīja Kalnietes priekšlikumu saglabāt šādu praksi arī 2013. gadā.

Septembra beigās komitejā tiks apspriests Kalnietes un citu deputātu iesniegtie grozījumi šai regulai, bet novembrī būs balsojums EP plenārsēdē.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana