Briseles koridoros lemj par mums

Latvijai Eiropas Komisijai 10 000 eiro vietā jāatmaksā 95,96 eiro

Ilze Vēbere, Nac.ag. LETA
17.12.2013

Latvijai Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības fondos jāatmaksā 95,96 eiro (67,44 latus) nevis 10 000 eiro (7028 latus), kā tika ziņots iepriekš.

Šāda neatbilstība Eiropas Komisijas (EK) sagatavotajā pārskatā radusies, matemātiski noapaļojot summas, kas mērāmas miljonos eiro, aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecības Latvijā preses pārstāve Džeina Tamuļeviča.

"Apstiprinām, ka minētā korekcija 95,96 eiro (67,44 lati) ir vienīgā, kas Latvijai jāatmaksā ES budžetā. Korekcija 2012.gadā ierosināta par finanšu maksimālā apjoma pārsniegšanu," skaidroja Tamuļeviča.

Latvijai 95,96 eiro (67,44 latu) uzrēķins ir veikts par 2010. gada īpašo atbalstu par pienu, kas jau ir ieturēts 2011. gadā, aģentūrai LETA paskaidroja Lauku atbalsta dienesta Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Kristīne Ilgaža. Maksājumus arī administrēja Lauku atbalsta dienests.

Jau ziņots, ka EK saskaņā ar tā saucamo "grāmatojumu noskaidrošanas procedūru" dalībvalstīm pieprasīja atmaksāt neatbilstīgi iztērētos līdzekļus. Kopsummā komisija no dalībvalstīm atgūs 335 miljonus eiro (235 miljonus latu), kas tām bija piešķirti no ES lauksaimniecības politikas fondiem.

Šī summa jāatmaksā ES budžetā tādēļ, ka netika ievēroti ES noteikumi vai arī tika īstenotas neatbilstošas lauksaimniecības izdevumu kontroles procedūras. Dalībvalstis ir atbildīgas par maksājumu veikšanu un izdevumu pārbaudīšanu saskaņā ar kopējo lauksaimniecības politiku (KLP), un komisijai ir jānodrošina, ka dalībvalstis šos līdzekļus izlieto pareizi.

Jaunākajā lēmumā noteikts, ka līdzekļi tiks atgūti no 15 dalībvalstīm - Austrijas, Beļģijas, Čehijas, Vācijas, Spānijas, Somijas, Francijas, Grieķijas, Ungārijas, Īrijas, Luksemburgas, Latvijas, Nīderlandes, Rumānijas un Zviedrijas. Nozīmīgākās valstu individuālās korekcijas veiktas Francijai, Grieķijai un Nīderlandei.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana