Briseles koridoros lemj par mums

Eiropas Parlaments aicina aizliegt plastmasas maisiņus

Ilze Vēbere, Nac.ag. LETA
15.01.2014

Eiropas Savienības (ES) plastmasas atkritumu mazināšanas stratēģijā ar 2020.gadu jāparedz videi kaitīgākās plastmasas un noteiktu plastmasas maisiņu veidu aizliegums, teikts Eiropas Parlamenta (EP) šodien pieņemtajā rezolūcijā.

EP deputāti arī pieprasa noteikt saistošus ES mērķus par plastmasas atkritumu pārstrādi, aģentūru LETA informēja EP Preses dienesta pārstāve Agnese Krivade.

Rezolūcijā, kuras pamatā ir Eiropas Komisijas (EK) "zaļā grāmata" par plastmasas atkritumiem vidē, deputāti uzsver, ka plastmasas atkritumi nodara lielu kaitējumu videi gan tādēļ, ka dalībvalstis nepietiekami stingri īsteno spēkā esošos ES tiesību aktus atkritumu jomā, gan arī tādēļ, ka nav īpašu ES noteikumu par plastmasas atkritumiem, neraugoties uz to specifiskajām iezīmēm.

"Parlaments šodien nācis klajā ar ierosinājumu, kā risināt ievērojamās problēmas, ko videi un cilvēku veselībai rada kaitīgie plastmasas atkritumi. Ar rezolūciju mēs aicinām mainīt līdzšinējos sliktos ieradumus un uzņemties atbildību visā preču aprites ciklā, sākot no ražošanas līdz pat galīgajai iznīcināšanai, lai ieviestu praksē aprites ekonomikas konceptu. Tas mums palīdzēs attīrīt mūsu jūras un zemes, vienlaikus radot jaunas darba iespējas", norādīja par rezolūcijas izstrādi atbildīgais EP deputāts Vittorio Prodi.

Deputāti rezolūcijā ierosina ES tiesību aktos noteikt saistošus mērķus savākt un šķirot līdz pat 80% atkritumu. Deputāti arī aicina noteikt obligātos otrreizējās pārstrādes kritērijus un saskaņot ES dalībvalstīs spēkā esošos noteikumus par atkritumu savākšanu un šķirošanu, lai nodrošinātu taisnīgu konkurenci. Viņi arī aicina pārskatīt pašlaik spēkā esošo ES direktīvu par iepakojuma atkritumiem.

Parlaments aicina Eiropas Komisiju (EK) nākt klajā ar ierosinājumiem, lai līdz 2020.gadam pakāpeniski pārtrauktu otrreizēji izmantojamu vai reģenerējamu atkritumu izgāšanu poligonos un novērstu šādu atkritumu dedzināšanu. Viņi arī prasa neizmantot plastmasas atkritumus enerģijas reģenerēšanai, ja vien ir iespējamas citas pārstrādes alternatīvas.

Deputāti uzskata, ka tirgū būtu pakāpeniski jāsamazina vai pilnīgi jāaizliedz bīstamākie plastmasas veidi ar visgraujošāko ietekmi uz cilvēku veselību un vidi. Deputāti prasa mazināt vai, cik vien tas iespējams, pilnībā aizliegt vienreizējas lietošanas plastmasas maisiņu izmantošanu. Viņi arī aicina stingrāk vērsties pret plastmasas atkritumu nelikumīgu eksportu un nelikumīgu uzglabāšanu.

Deputāti uzsver, ka plastmasas pārstrādes ekonomiskais potenciāls vēl lielā mērā nav izpētīts. Pašlaik pārstrādā vien 25% plastmasas atkritumu. Pilnā apmērā piemērojot ES tiesību aktus, atkritumu jomā varētu ietaupīt 72 miljardus eiro gadā, palielināt ES atkritumu apsaimniekošanas un pārstrādes uzņēmumu apgrozījumu par 42 miljardiem eiro gadā un līdz 2020.gadam radīt vairāk nekā 400 000 jaunu darba vietu.


Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana