Briseles koridoros lemj par mums

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas Eiropas reģiona konferencē ministri diskutē par pārtikas zudumiem un izšķērdēšanu

Dagnija Muceniece, LR Zemkopības ministrija (ZM)
07.04.2014

Ceturtdien, 3. aprīlī, Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) Eiropas reģiona 29. konferences noslēdzošajā dienā notika ministru un ekspertu diskusijas par pārtikas zudumiem un izšķērdēšanu Eiropas reģionā. Diskusijā piedalījās arī Eiropas Lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Dačans Čološs (Dacian Ciolos).
 Jautājums par pārtikas zudumiem un izšķērdēšanu pasaulē kļūst arvien aktuālāks saistībā ar dabas resursu nelietderīgu izmantošanu, pārtikas nodrošinājumu un vides ilgtspēju. Paralēli diskusijas par šo jautājumu notiek arī FAO Pasaules pārtikas nodrošinājuma komitejā.

Visā pasaulē katru gadu aptuveni  viena trešdaļa pārtikas (apmēram 1,3 miljardi tonnu), kas paredzēta cilvēku patēriņam, tiek zaudēta vai izšķērdēta. Pastāv uzskats, ka pārtikas zudumu un izšķērdēšanas samazināšana ir viens no veidiem, kā veicināt bada izskaušanu pasaulē, lai nodrošinātu pārtikas ražošanas sistēmu ilgtspēju.

Pārtikas zudumu un izšķērdēšanas paradumi atšķiras katrā valstī un ir atkarīgi no vairākiem faktoriem: ražošanas un pārstrādes procesu izvēles, iekšējās infrastruktūras, mārketinga un piegāžu veidiem un pārtikas izmantošanas paradumiem. Pārtikas zudumi vairāk tiek attiecināti uz attīstības valstīm, kur tie rodas piegādes ķēžu sākumposmā, savukārt attīstītās valstis, arī, Latvija, ir atbildīgas par pārtikas izšķērdēšanu, kas rodas jau gala patērētāja līmenī.
 Ministru un ekspertu diskusijas dalībnieki uzsvēra šī jautājuma nozīmīgumu, akcentējot nepieciešamību problēmas risināšanā iesaistīt visus piegādes ķēdes dalībniekus saskaņā ar principu „no lauku saimniecības līdz galdam”. Latvijas viedokli diskusijā pārstāvēja Pastāvīgā pārstāvja vietniece pie FAO Elīna Grīnpauka un Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības departamenta speciāliste Kristīne Sirmā.

FAO Eiropas reģiona 29. konference notika 2. un 3. aprīlī. Konferenci 2. aprīlī atklāja FAO ģenerāldirektors Žozē Graciano da Silva (Jose Graziano da Silva).

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana