Briseles koridoros lemj par mums

Briselē apspriež naudas sadalījumu laukiem

Līva Liepniece, Zemnieku Saeima (ZSA)
14.05.2014

13. un 14. maijā biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja Briselē vadīja COPA-COGECA darba grupu Lauku attīstība un piedalījās Eiropas Komisijas padomdevēju grupā, kurā tika spriests par dalībvalstu sagatavotajām Lauku attīstības programmām.

Biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja: "Šobrīd dalībvalstis sagatavo un iesniedz savas Lauku attīstības programmas jaunajam plānošanas periodam. Latvija Eiropas Komisijā savu programmu jau ir iesniegusi un gaida pozitīvu atzinumu. Šī būs galvenā nauda modernizācijai un lauku attīstībai, kas noteiks katras valsts lauksaimniecības sektora konkurētspēju nākamajos 7 gados. Izrādās, ka atsevišķas bagātās valstis, kā, piemēram, Austrija valsts līdzfinansējumu programmai paredzējusi pat 50% apmērā, kas tālu pārsniedz Latvijas lauksaimnieku fantāzijas un sapņus. Šāds līdzfinansējums būtiski palielinās Austrijas lauksaimniecības sektora konkurētspēju attiecībā pret pārējām valstīm. Lai gan Latvija paredzējusi lielāku līdzfinansējumu nekā regulā noteikto minimumu, mūsu valsts līdzfinansējums ir būtiski zemāks, tādejādi sektorā ienākošie naudas resursi un sektora attīstība būs lēnāka kā daudzās citās valstīs."

Tāpat tikšanās laikā plašāk tika apskatīti ieviešanas noteikumi zināšanu pārneses un sadarbības pasākumiem jeb Latvijai tik ļoti svarīgiem un nepieciešamiem lauksaimniecības zinātnes, pētnieku un ražotāju kopdarbiem, meklējot jaunus risinājumus, kas palīdzētu celt produktivitāti, mazināt ietekmi uz apkārtējo vidi un veicinātu ekonomisko attīstību. Maira Dzelzkalēja pēc sanāksmes atzina: "Mums ir lielas cerības, ka pasākums palīdzēs attīstīties novārtā esošajai lauksaimniecības zinātnei."

Organizācija "COPA" ir dibināta 1958.gadā un apvieno visu Eiropas Savienības dalībvalstu lauksaimnieku organizācijas. Savukārt "COGECA" dibināta 1959.gadā un pārstāv kooperatīvu intereses. Kopš 1962.gada abas organizācijas apvienojušas birojus un kopīgi pārstāv Eiropas lauksaimnieku un kooperatīvu intereses.

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana