Briseles koridoros lemj par mums

Īstenos ES līmeņa atbalsta pasākumus, lai lauksaimniekiem būtu pieejami maz lietotie augu aizsardzības līdzekļi

Dagnija Muceniece, LR Zemkopības ministrija (ZM)
20.05.2014

Pirmdien, 19. maijā, ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē, kurā dalībvalstis apsprieda Eiropas Komisijas (EK) ierosmi turpmāk sniegt atbalstu mazajiem lietojumiem augu aizsardzības līdzekļu jomā, nolemts īstenot ES līmeņa koordinētu darbību, lai lauksaimniekiem būtu pieejami maz lietotie specifiskie augu aizsardzības līdzekļi.

Jēdziens „mazais augu aizsardzības līdzekļu lietojums” attiecas uz augu aizsardzības līdzekļu lietošanu augiem vai augu produktiem, kurus dalībvalstī neaudzē lielās platībās, piemēram, augļi, dārzeņi, dekoratīvie augi, dēstu kultūras, aromātiskie augi, kā arī augu aizsardzības līdzekļu lietošanu augiem vai augu produktiem, lai nodrošinātu aizsardzību ārkārtas situācijā augiem, kurus audzē arī lielās platībās, bet tiem ir specifiski kaitīgie organismi vai slimības, pret kurām nav reģistrētu līdzekļu.

„Latvija atbalsta Eiropas Komisijas priekšlikumu par jauna atbalsta instrumenta izveidi mazajiem lietojumiem augu aizsardzības līdzekļu jomā. Esošie tirgus signāli nav pietiekami, lai motivētu ražotājus izmantot šos līdzekļus specifiskās nozarēs, kā rezultātā interese par patērētājiem drošu metožu ieviešanu ir zema. Jāatgādina, ka pēdējo gadu laikā Eiropas Savienībā ir aizliegts ievērojams augu aizsardzības līdzekļu apjoms, kas, protams, ir vērtējams ļoti pozitīvi, taču radījis situāciju, ka šo līdzekļu ražotāji pievērš uzmanību tikai lielās platībās audzēto kultūru – rapši, kartupeļi un graudaugi – aizsardzības līdzekļiem,” pēc ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes uzsvēra Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Gatis Ābele.

Galvenā problēma ES šajā jautājumā ir mazā lietojuma augu aizsardzības līdzekļu nepietiekamā pieejamība lauksaimniekiem – kaut arī šie augu aizsardzības līdzekļi ir ļoti nozīmīgi, to ražošana ir ekonomiski neizdevīga, jo pieprasījums pēc tiem ir neliels, tāpēc ražotājiem nav izdevīgi tos ražot.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana