Briseles koridoros lemj par mums

Kalniete Briselē argumentē par atbalstu Latvijas piensaimniekiem

Mārtiņš Spravņiks, Eiropas Parlamenta Informācijas birojs
04.09.2014

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete šonedēļ ir tikusies ar vairākiem EP Lauksaimniecības komitejas vadošajiem deputātiem, lai lūgtu atbalstīt Latvijas priekšlikumu atteikties no soda naudas par piena kvotu pārsniegšanu. Latvija uzskata, ka tas būtu viens no veidiem, kā palīdzēt Latvijas uzņēmējiem pārvarēt Krievijas importa aizlieguma sekas. Aizvadītajā nedēļā Kalniete ir tikusies gan ar Lauksaimniecības komitejas vadītāju Česlavu Siekierski, gan ar lielākās politiskās frakcijas vadītāju šajā komitejā Albertu Desu un viņa vietnieku Mišelu Dantēnu.

Sandra Kalniete: „Krievijas lēmums aizliegt lauksaimniecības preču importu no Eiropas ir ļoti smagi skāris Latvijas zemniekus, it īpaši piena saimniecības. Jau šobrīd piena iepirkuma cena ir samazinājusies par vairāk kā 30%. Govs nav mašīna, kuru var izslēgt. Tā turpina dot pienu. Mūsu zemnieki piena kvotas jau ir izpildījuši par 99,1% un viņiem var nākties maksāt soda naudu par pārprodukciju, kas jau tā ļoti grūto situāciju padarīs vēl grūtāku.”

Latvijas zemnieki ir ieguldījuši ievērojamus līdzekļus savu piensaimniecību attīstībā, gatavojoties 2015. gada pavasarim, kad tiks izbeigta kvotu sistēma. Tieši tādēļ Latvija uzskata, ka soda naudas nepiemērošana par piena kvotu pārsniegšanu būtu viens no veidiem, kā palīdzēt saglabāt piensaimniecības līdz jaunu noieta tirgu atrašanai. Skaidrojot Latvijas situāciju, deputāte uzsver, ka šis ir politisks lēmums un tām dalībvalstīm, kas pašlaik Lauksaimniecības padomē to bloķē, ir jāparāda politiska griba un solidaritāte. Latvijas pozīciju atbalsta 17 valstis, tostarp Vācija un Polija, taču iebilst 11 valstis, kas ir pietiekami bloķējošajam mazākumam. Parlaments šobrīd strādā pie politiskas rezolūcijas, kurā definēs Komisijai uzdevumus piena krīzes risināšanā. Tajā pašā laikā pastāv bažas, ka vairākas valstis varētu izmantot šo rezolūciju, lai mēģinātu pagarināt kvotu sistēmu. Rezolūcija tiks pieņemta pēc divām nedēļām Strasbūras sesijā.

Šodien [4. septembrī] EP Lauksaimniecības komitejā piedalīsies par lauksaimniecību atbildīgais komisārs Dačians Čološs, kur spriedīs ar deputātiem par atbalsta sniegšanu zemniekiem. Tāpat komisārs sniegs detalizētāku ieskatu tajā, kā Krievijas lēmums aizliegt lauksaimniecības preču importu ir ietekmējis un turpmāk ietekmēs zemniekus.

Piena kvotas Eiropas Savienībā ir spēkā līdz 2015.gada marta beigām un tās savulaik tika ieviestas, lai neradītu piena pārpalikumu un stabilizētu cenas. Kopējās lauksaimniecības politikas reformā, kuru EP apstiprināja pirms gada, tika nolemts atteikties no kvotu sistēmas, ko īpaši atbalstīja Latvija.

Sandra Kalniete ir Eiropas Tautas partijas grupas viceprezidente un strādā EP Ārlietu un Lauksaimniecības komitejās.

Eiropas Parlamenta Informācijas birojs

x

Paroles atgadināšana