Briseles koridoros lemj par mums

ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē izteikts politisks atbalsts Baltijas valstu un Somijas piena ražotājiem

Ilze Vabole, AgroPols
14.10.2014

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs 13. un 14.oktobrī atradās Luksemburgā ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē, lai skaidrotu ES atbalsta nepieciešamību Latvijas piena nozarei, ko visnegatīvāk ir ietekmējušas Krievijas ieviestās ekonomiskās sankcijas, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece. Kopš importa aizlieguma ieviešanas piena iepirkuma cenas ir strauji samazinājušās, izraisot lielus zaudējumus piena ražošanas saimniecībām, tāpēc ir nepieciešams steidzami ieviest īpašus atbalsta pasākumus piena ražošanas nozarei tām valstīm, kuras visvairāk cietušas šīs krīzes rezultātā - Latvijai, Lietuvai, Igaunijai un Somijai.

Pirmdien, 13. oktobrī,  tika izskatīts jautājums par Krievijas noteiktā lauksaimniecības produktu eksporta aizlieguma negatīvo ietekmi uz Baltijas valstu un Somijas piena nozarēm un lauksaimniecību.

Lielākā daļa ES dalībvalstu pauda solidaritāti Baltijas valstu un Somijas lūgumam par mērķētu pasākumu ieviešanu, lai daļēji finansētu šo valstu piena ražošanas nozares lauksaimniekiem radušos zaudējumus. Diskusijas rezultātā ES prezidentūra aicināja Eiropas Komisiju sagatavot priekšlikumu par mērķtiecīgu terminētu atbalstu visvairāk cietušajām piena ražošanas saimniecībām. Sarunas par finansējuma apjomu un mērķētā atbalsta detaļām turpināsies ES komisāru kolēģijā 15. oktobrī.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana