Briseles koridoros lemj par mums

Lauksaimniecībai paredzēto finansējumu ES nedrīkst atdot citām nozarēm

Dagnija Muceniece, LR Zemkopības ministrija (ZM)
11.11.2014

Pirmdien, 10. novembrī, ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē Briselē Latvija asi iebilda pret izskanējušajiem priekšlikumiem 2015.gadā paredzēto ES Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) budžeta pieaugumu pārdalīt citām nozarēm.

"Eiropas Savienības lauksaimniecības budžets, tajā skaitā budžeta pieaugums, ir jāizmanto tikai un vienīgi lauksaimniecības nozares krīžu risināšanai. Pašreizēja situācija lauksaimniecības tirgū pasliktinās un nav zināms, cik ilgi vēl būs spēkā Krievijas ieviestais embargo lauksaimniecības produktiem. Tāpēc šobrīd nedrīkst sākt apsvērt iespēju iztērēt lauksaimniecībai pienākošos finansējumu citām nozarēm, kas nav saistītas ar lauksaimniecību," ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē norādīja Zemkopības ministrijas nozares padomnieks Briselē Aivars Lapiņš.

Latvija joprojām prasa steidzami ieviest īpašus ES atbalsta pasākumus piena ražošanas nozarei tām valstīm, kuras ir visvairāk cietušas Krievijas embargo izraisītajā krīzē - Latvijai, Igaunijai, Lietuvai un Somijai. "Eiropas Komisija pagaidām nav radusi pieņemamus risinājumus situācijas stabilizēšanai piena nozarē pēc Krievijas sankciju ieviešanas, tāpēc Latvijai jo sevišķi nav pieņemami izskanējušie priekšlikumu lauksaimniekiem pienākošos finansējumu pārdalīt citām nozarēm, kam ar lauksaimniecību nav nekāda sakara," paskaidroja Aivars Lapiņš.

Saskaņā ar prognozēm 2015.gadā ES KLP budžeta ieņēmumi no lauksaimniecības nozares varētu palielināsies par 440 miljoniem eiro. Gatavojoties ES 2015.gada budžeta pieņemšanai, vairāki ES komisāri ir rosinājuši šos līdzekļus novirzīt citām ar lauksaimniecību nesaistītām nozarēm.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana