Briseles koridoros lemj par mums

Kalniete: cīņa par krīzes rezerves fondu lauksaimniekiem turpinās

Sandra Kalniete, Eiropas Parlamenta Informācijas birojs
19.11.2014

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti un dalībvalstu finanšu ministri sarunās par Eiropas Savienības 2015. gada budžetu ir noraidījuši budžeta projektu, kurš paredzēja samazināt finansējumu krīzes kompensāciju fondu lauksaimniekiem.

Trīs nedēļas ilgās sarunas starp Parlamentu, Padomi un Komisiju, lai vienotos par ES 2015. gada budžetu, noslēdzās pirmdien, 17. novembrī, īsi pirms pusnakts bez vienošanās. Eiropas Komisijai nu ir jānāk klajā ar jaunu budžeta priekšlikumu, lai budžeta vienošanos varētu panākt līdz gada beigām.

Pret Eiropas Komisijas oktobrī izvirzīto priekšlikumu, kurš paredzēja samazināt šo “krīzes rezerves fondu”, asi vērsās deputāte Sandra Kalniete, kura mobilizēja visu vadošo Eiropas Parlamenta grupu un reģiona valstu deputātu atbalstu alternatīvam un taisnīgākam priekšlikumam.

Lauksaimniecības krīzes rezerves fonda apjoma saglabāšana ir ļoti svarīga Baltijas valstu un Somijas piena ražotājiem. Iepriekšējā Eiropas Komisija savā pēdējā sēdē lēma 360 miljonus eiro no lauksaimniecības budžeta novirzīt citām vajadzībām. Tas ievērojami samazinātu krīzes rezerves fondu, no kura var sniegt atbalstu lauksaimniekiem, kas cietuši no Krievijas embargo.

Kalniete uzskata, ka ir jāpanāk saprātīga budžeta risinājums, kas ļauj gan finansēt cīņu ar Ebolas vīrusu, terorismu un citiem ārējiem apdraudējumiem, bet nerisina šīs problēmas uz lauksaimnieku rēķina.

Sandra Kalniete: “Lai arī mūsu rīcībā ir tikai politiskās argumentācijas līdzekļi – vēstules, tikšanās, situācijas skaidrošana kolēģiem - ir svarīgi tos lietot un rezultāti neizpaliks. Esmu gandarīta, ka strādājam kā komanda ar Latvijas finanšu ministru J.Reiru un zemkopības ministru J.Dūklavu, kuri dara visu nepieciešamo, lai panāktu Latvijai vēlamu rezultātu. Cīņa par pienācīgu krīzes fondu lauksaimniekiem turpinās.”

Eiropas Parlamenta Informācijas birojs

x

Paroles atgadināšana