Briseles koridoros lemj par mums

Saistībā ar Krievijas embargo EK piešķir Baltijas piensaimniekiem 28 miljonus eiro; atbalsts Latvijai - 7,7 miljoni

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
19.11.2014

Eiropas Komisija (EK) otrdien, 18. novembrī, apstiprinājusi lēmumu piešķirt 28 miljonu eiro atbalstu Igaunijas, Latvijas un Lietuvas piena ražotājiem, kas tiks novirzīts zaudējumu segšanai saistībā ar Krievijas aizliegumu ievest Eiropas Savienības lauksaimniecības produktus, liecina EK paziņojums.

Plānots, ka Igaunija saņems 6,9 miljonus eiro, Latvija - 7,7 miljonus eiro, bet Lietuva - 14,1 miljonu eiro.

Atbalsts aprēķināts, pamatojoties uz attiecīgo valstu piena kvotu izpildi 2013.-2014.gadā.

Kā norādījis ES lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Fils Hogans, Brisele labi apzinoties būtisko ietekmi, ko Krievijas aizliegums radījis piena ražotājiem trijās Baltijas valstīs.

"Apzinot situāciju, kas radusies pēc Krievijas noteiktā importa aizlieguma, redzam, ka strauji kritušas piena iepirkuma cenas, kas radījis krīzi un īpaši nelabvēlīgus apstākļus piena nozarei Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Līdz ar to EK plāno sniegt atbalstu finansējuma veidā katrai no trim valstīm, lai atbalstītu piensaimniekus, kuri šajos ārkārtas apstākļos sastopas ar produkcijas likviditātes problēmām," sacīja komisārs.

19. novembrī intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) sacīja, ka Latvijas piensaimnieki vēl šogad varētu saņemt kompensāciju no ES saistībā ar Krievijas embargo, tomēr tā būs krietni mazāka summa kā bijušā ES lauksaimniecības un lauku attīstības komisāra Dačana Čološa solītie 20 miljoni eiro.

Septembrī vizītes laikā Rīgā toreizējais ES lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Dačans Čološs norādīja, ka kompensācijas par zaudējumiem piensaimniekiem saistībā ar Krievijas embargo vismaz 20 miljonu eiro apmērā būs pieejamas jau līdz gada beigām.

Piena pārprodukcijas un krītošo iepirkuma cenu dēļ piensaimniecības nozarē izveidojusies smaga situācija, līdz ar to lauksaimnieku organizācijas vērsušās pie valsts amatpersonām ar aicinājumu lobēt zemnieku intereses Briselē un panākt iepriekš solītā atbalsta izmaksu vēl līdz šā gada beigām.

Lauksaimnieki: 7,7 miljonu kompensācija ir atbalsts diviem mēnešiem; gatavojas protestam Briselē

EK lēmums piešķirt Latvijas piensaimniekiem 7,7 miljonus eiro atbalstam krīzes situācijā Krievijas embargo dēļ varētu segt tikai divu mēnešu zaudējumus nozarei, līdz ar to zemnieku organizācijas plāno protesta akcijas Briselē, aģentūrai LETA atzina uzrunātie lauksaimnieku organizāciju vadītāji.

Biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš norādīja, ka pagaidām vēl nav skaidrs, par cik ilgu laika posmu aprēķināts minētais atbalsts, tikmēr vairāk nekā trīs mēnešu laikā Krievijas embargo piena lopkopības nozarei Latvijā ir radījis zaudējumus vairāku desmitu miljonu eiro apmērā.

"Ja publiskotais kompensācijas apmērs ir paredzēts vienam mēnesim, tad 7,7 miljoni eiro ir adekvāta kompensācija. Savukārt, ja ar 7,7 miljoniem tiks kompensēts viss zaudējumu periods, tad būtiski situācija piena sektorā netiks uzlabota, jo ar šo summu tiks segti vien divu mēnešu zaudējumi. Eiropas Komisijai ir jāpaskaidro, par kādu periodu šī kompensācija būs paredzēta, savukārt Latvijai atkārtoti ir jāiesniedz kopējo zaudējumu apmērs," sacīja Lazdiņš.

Tāpat viņš apliecināja, ka Latvijas lauksaimnieki nav atteikušies no ieceres pievienoties Baltijas valstu un Somijas kolēģu plānotajām protesta akcijām decembrī Briselē.

"Lai arī pirmais palīdzības signāls no EK ir saņemts, Baltijas valstu un Somijas lauksaimnieki turpinās Briseles augstākās amatpersonas iepazīstināt ar kritisko situāciju un tuvākajā laikā dosies uz Briseli protesta akcijā," norādīja Lazdiņš.

Arī Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas valdes valdes loceklis Uldis Krievārs atzina, ka piešķirtā summa ir simboliska.

"Taču varēja gadīties, ka tā būtu vēl mazāka. Skaidri var redzēt, ka joprojām esam Eiropas perifērija un ietekme uz šādiem lēmumiem ir visai maza, mūsu problēmas nespēj nonākt citu ES valstu dienaskārtībā. Tikmēr situācijā, kad līdzīgas problēmas skar veco dalībvalstu lauksaimniekus, reakcija ir pavisam citāda - ātra un vērienīga. Gandrīz 2% no tiešmaksājumu budžeta tika novirzīts ES krīzes atbalsta fondam, taču situācijā, kad ir reāla krīze, no ES budžeta saņemam niecīgu atbalstu," sacīja Krievārs.

Zemnieki jau iepriekš norādījuši, ka sakarā ar Krievijas embargo ieviešanas piena iepirkuma cenas samazinājušās vidēji par 25%, piensaimniecību ieņēmumi kritušies līdz pat 40%, samazinās algas, un ir problēmas ar bankām. Saskaņā ar Zemkopības ministrijas aplēsēm Krievijas sankcijas Latvijas piena ražotājiem no šā gada augusta līdz decembrim kopumā radīs zaudējumus 20,9 miljonu eiro apmērā.

Tikmēr Latvijas valdība 5.novembrī lēmusi par 7 993 480 miljonu eiro piešķiršanu piensaimniecības nozarei ciltsdarba un augstvērtīgu ganāmpulku saglabāšanai, bet viens no atbalsta veidiem, kas jau ir izmaksāts, ir seši miljoni eiro ciltsdarbam.

Krievija 7. augustā noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana