Briseles koridoros lemj par mums

ES lauksaimniecības komisārs: Tiek meklēti nepieciešamie risinājumi, lai Baltijas un Somijas piena nozarei tiktu piešķirts papildu atbalsts

Edgars Skvariks, Nac.ag. LETA
05.12.2014

Pašlaik tiek meklēti nepieciešamie risinājumi, lai grūtībās nonākušajai Baltijas un Somijas piena nozarei tiktu piešķirts papildu atbalsts, tā Briselē tikšanās laikā ar lauksaimniekiem norādīja Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Fils Hogans.

Kā aģentūrai LETA pēc tikšanās ar Hoganu norādīja Latvijas delegācijas vadītājs, Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas valdes loceklis, kooperatīva "Trikāta KS" valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs, lai arī jautājumu bija daudz, Baltijas un Somijas zemnieki tika pie vārda.

"Hogans vairākas reizes apliecināja, ka tiek meklēts risinājums Baltijas un Somijas zemniekiem. Mums bija iespēja pārrunāt ar viņu pāris vārdus arī individuāli. Arī tad komisārs izteica solījumu meklēt risinājumu situācijai, piebilstot, ka ir nepieciešams uzturēt savstarpējos kontaktus," sacīja Krievārs.

Vaicāts, vai delegācija kopumā ir apmierināta ar Hohana solīto, Krievārs norādīja, ka komisārs rīkojas atbilstoši situācijai.

"Viņš ir atšķirīgs no iepriekšējā komisāra ar to, ka ir ļoti konkrēts un pārliecināts par sevi. Viņš sola to, ko reāli var arī izdarīt," uzskata Krievārs.

Kā ziņots, 3. decembrī Baltijas valstu un Somijas lauksaimnieki un nevalstisko organizāciju pārstāvji Briselē organizēja protesta aktivitātes, lai pievērstu Eiropas Komisijas ierēdņu uzmanību kritiskajai situācijai piena lopkopības nozarē, kuru izraisīja Krievijas noteiktais pārtikas embargo.

Protestētāju delegācijas sastāvā bija četri pārstāvji no katras valsts. Latviju pārstāvēja Krievārs, Maira Dzelzkalēja un Ieva Alpa-Eizenberga no biedrības "Zemnieku saeima", kā arī Agnese Hauka no Latvijas Zemnieku federācijas.

Jau vēstīts, ka EK 27.novembrī oficiāli publicējusi regulu par 7,7 miljonu eiro piešķīrumu Latvijas lauksaimniekiem, kas tiks novirzīts zaudējumu segšanai saistībā ar Krievijas aizliegumu ievest Eiropas Savienības lauksaimniecības produktus.

Kā aģentūrai LETA iepriekš norādīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), atbalsts tiks piešķirts tikai ražojošajām piensaimniecībām, savukārt naudas izsniegšanas kritēriji tiks izstrādāti steidzamības kārtā.

Zemnieki jau iepriekš norādījuši, ka sakarā ar Krievijas embargo ieviešanu piena iepirkuma cenas samazinājušās vidēji par 25%, piensaimniecību ieņēmumi kritušies līdz pat 40%, samazinās algas un ir problēmas ar bankām. Saskaņā ar Zemkopības ministrijas aplēsēm Krievijas sankcijas Latvijas piena ražotājiem no šā gada augusta līdz decembrim kopumā radīs zaudējumus 20,9 miljonu eiro apmērā.

Jau vēstīts, ka Krievija 7.augustā noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu - liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, piena un piena produktiem, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana