Briseles koridoros lemj par mums

ES atbalstam cūkgaļas tirgus intervencē varēs pieteikties kautuvju īpašnieki

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
24.02.2015

Eiropas Komisijas piedāvātais projekts atbalstam cūkgaļas ražotājiem paredz, ka finansējums gaļas privātai uzglabāšanai būs pieejams ražotājiem visās dalībvalstīs un tam varēs pieteikties ražošanas uzņēmumi, kuriem pieder kautuves, aģentūru LETA informēja Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece.

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu balsojums par šo priekšlikumu paredzēts 24. februārī.

Ja priekšlikums tiks pieņemts, pieteikumus produktu uzglabāšanai varēs sākt iesniegt trešajā dienā pēc regulas publikācijas ES oficiālajā laikrakstā.

Kā norādīja Lejniece, lai izmantotu atbalsta shēmu, ražotājam būs jāiesniedz pieteikums Lauku atbalsta dienestā, norādot uzglabāšanas ilgumu un produktu, kā arī jāiemaksā nodrošinājums 20% apmērā no noteiktās atbalsta likmes pa tonnu produkta.

EK sagatavotajā ziņojumā norādīts, ka intervences atbalsta apmērs būs atkarīgs gan no izvēlētā uzglabāšanas ilguma - 90, 120 vai 150 dienas, gan no uzglabājamā produkta - pusliemeņi, šķiņķi, izcirtņi u.t.t. Piemēram, par pusliemeņu uzglabāšanu 120 dienas paredzēts atbalsts 243 eiro par vienu tonnu. Minimālais uzglabāšanā novietojamo produktu apjoms ir 10 tonnas neatkaulotai gaļai un 15 tonnas pārējiem cūkgaļas produktiem.

Tāpat EK ziņojumā norādīts, ka Krievijas embargo rezultātā cūkgaļas iepirkuma cenas Eiropas Savienībā pērn no augusta līdz šā gada janvārim samazinājušās par vairāk nekā par 25% un tendence joprojām turpinās. Vidējā cūkgaļas iepirkuma cena ES samazinājusies no 168 eiro līdz 135 eiro par 100 kilogramiem. Savukārt lielākais cenu kritums bijis Spānijā - 25,8%, kā arī Bulgārijā - 22,1% un Latvijā - 19,2%, teikts ziņojumā.

Kā ziņots, lai stabilizētu ES cūkgaļas tirgu, kurā saistībā ar Krievijas embargo vērojama pārprodukcija un krass iepirkuma cenas kritums, tiks īstenoti tirgus intervences pasākumi, cūku audzētājiem piešķirot atbalstu par gaļas uzglabāšanu privātās noliktavās, vakar paziņojis ES lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Fils Hogans.

Lēmums par papildu atbalsta piešķiršanu nozarei pieņemts Dānijas cūku audzētāju ietekmē. Dānijā katastrofāli zemās cenas dēļ jau tiekot slēgtas cūku fermas. Savukārt Latvijas cūku audzētāji lēmuma pieņemšanas gadījumā var rēķināties ar to, ka ES pieaugs pieprasījums pēc cūkgaļas un attiecīgi celsies iepirkuma cena.

Pēc Lauksaimniecības datu centra (LDC) datiem, Latvijā ir 223 500 nobarojamās cūkas, no kurām ik mēnesi realizācijai tirgū nonāk vidēji 50 300 cūku. Pērn Latvijā vidējā cūkgaļas iepirkuma cena bijusi 1,26 eiro par kautsvara kilogramu, tikmēr iepriekšējā gadā - 1,64 eiro.

Patlaban no Latvijā kopā saražotā gaļas daudzuma cūkgaļa veido 46%, bet no Latvijā kopumā patērētās gaļas un gaļa produktu apjoma cūkgaļa veido 55%.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana