Briseles koridoros lemj par mums

Eiropas Komisija lemj par papildu atbalsta pasākumu cūkgaļas ražotājiem

Dagnija Muceniece, LR Zemkopības ministrija (ZM)
25.02.2015

Reaģējot uz Krievijas importa embargo izraisīto nepārtraukto cūkgaļas cenas samazinājumu, ko rada tirgus pārsātinājums, Eiropas Komisija (EK) 24. februārī nolēmusi par privātās uzglabāšanas atbalsta shēmas atvēršanu cūkgaļai. Paredzams, ka regula varētu stāties spēkā šā gada 9. martā.

Atbalsta apmērs būs atkarīgs gan no izvēlētā uzglabāšanas ilguma (90, 120 vai 150 dienas), gan no uzglabājamā produkta (piemēram, pusliemeņi, šķiņķi, pleči, kājas, izcirtņi u.c.). Piemēram, par pusliemeņu uzglabāšanu 120 dienas paredzēts atbalsts 243 eiro par tonnu. Minimālais uzglabāšanā novietojamo produktu apjoms ir 10 tonnas neatkaulotai gaļai un 15 tonnas pārējiem cūkgaļas produktiem, uz ko šī atbalsta shēma attiecas.

Lai izmantotu atbalsta shēmu, cūkgaļas ražotājam būs jāiesniedz pieteikums Lauku atbalsta dienestā (LAD), norādot uzglabāšanas vietu, ilgumu un produktu, kā arī jāiemaksā nodrošinājums 20 procentu apmērā no noteiktās atbalsta likmes par tonnu produkta (nodrošinājums tiek atmaksāts, uzglabāšanai beidzoties). Pieteikumus LAD produktu uzglabāšanai cūkgaļas ražotāji varēs sākt iesniegt, sākot no regulas spēkā stāšanās dienas.

Atbalsts atsevišķu lauksaimniecības produktu privātai uzglabāšanai ir viens no ES Kopējās lauksaimniecības politikas pasākumiem tirgus stabilizēšanai, un EK par tā izmantošanu var lemt gadījumos, kad produktu cena ir nozīmīgi samazinājusies vai ir notikusi pārprodukcija.

Privātās uzglabāšanas atbalsta gadījumā produkta ražotājam no ES budžeta tiek daļēji kompensētas produkta uzglabāšanas izmaksas, t.i., ražotājs produktu noteiktu laiku uzglabā savā noliktavā un, beidzoties uzglabāšanas periodam, produktu atgriež atpakaļ tirgū. Atbalstu par produkta uzglabāšanu izmaksā pēc uzglabāšanas perioda beigām.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana